modely v časopisech (Altaya, DeAgostini, Amercom atd)
modely v časopisech (Altaya, DeAgostini, Amercom atd)
Trochu obecně - občas sleduju diskuze o modelech v časopisech - Altaya, DeAgostini, Amercom. Neznáte někdo náhodou něco podrobnějšího o těchto společnostech?
1) Kdo vyrábí pro Altayu? A kdo pro polské DeAgostini a Amercom?
2) Altaya je španělská nebo francouzská firma?
3) Dají se u nás koupit časopisy s modely Altaya? (Moc mě mrzí, že jsem propásnul veterány, které teď s mírně vyšší kvalitou a trojnásobnou cenou prodává IXO v sérii Museum).
Podle mě dávat modely do časopisu není špatný nápad, ale nějaká elementární kvalita by měla být. Cena není vše - a je určitě lepší Altya za cca 10 eur (která podle mě jediná stojí za koupi) než poláci sice za pár desetikorun, ale spíš hračky než modely. I když nejsem odborník na marketing a třeba se na těch polácích dá vydělat víc. Nevím...
U modelů v časopisu vidím 2 základní výhody:
a) každý - i ve Zlámané Lhotě si může model před koupí prohlédnout
b) v časopise jsou základní informace o prodávaném modelu. To mi u renomovaných výrobců moc chybí - hledám info na webu - někdy s větším úspěchem, někdy s menším.
1) Kdo vyrábí pro Altayu? A kdo pro polské DeAgostini a Amercom?
2) Altaya je španělská nebo francouzská firma?
3) Dají se u nás koupit časopisy s modely Altaya? (Moc mě mrzí, že jsem propásnul veterány, které teď s mírně vyšší kvalitou a trojnásobnou cenou prodává IXO v sérii Museum).
Podle mě dávat modely do časopisu není špatný nápad, ale nějaká elementární kvalita by měla být. Cena není vše - a je určitě lepší Altya za cca 10 eur (která podle mě jediná stojí za koupi) než poláci sice za pár desetikorun, ale spíš hračky než modely. I když nejsem odborník na marketing a třeba se na těch polácích dá vydělat víc. Nevím...
U modelů v časopisu vidím 2 základní výhody:
a) každý - i ve Zlámané Lhotě si může model před koupí prohlédnout
b) v časopise jsou základní informace o prodávaném modelu. To mi u renomovaných výrobců moc chybí - hledám info na webu - někdy s větším úspěchem, někdy s menším.
Re: nOstalgia
Jukni sem:
(nefunkční link odstraněn adminem)
trochu tam něco na své otázky najdeš...
trochu tam něco na své otázky najdeš...
Sbírka modelů Citroën
-
Bart mě už s těma odkazama na Altayu předběhl, tak přidám jen něco na doplnění. Jak vyplívá z dotyčných článků, tak modely pro Altayu vyráběla firma Sonic International (Toys) Limited. Tato firma poté získala licenci na výrobu části modelů z oné série pro sérii IXO Museum. Modely vycházely jako příloha časopisu ve Franci a Španělsku. Jinde se neprodávaly.
Sám vlastním komletní sérii od Altaye (většina byla zakoupena přes eBay) a část série IXO Museum (zatím 11 kusů a dále sbírám). Přestože je část modelů u obou sérií shodných (některé i barevně), tak existuje pár odlišností, pro které se oplatí mít model od obou sérií. Když pominu odlišné barevné provedení u stejných modelů, tak jsou tu dvě zásadní odlišnosti: Altaya na ztvárnění pochromovaných částí používá stříbřenku, zatím co Ixo pochromované díly. U částí, jako znaky vozidel nebo výplety kol IXO ztvárňuje pomocí leptaných dílů.
V poslední době již přibývá u IXA modelů, které nejsou součástí kolekce Altaya, takže se oplatí mít obě série.
Pokud bych měl obě série porovnat, tak Altaya má pro mne větší hodnotu ze sběratelského hlediska, jelikož se již nevyrábí, nikdy se zde neprodávala a některé kusy se hůř shání. Naproti tomu je zase IXO propracovanější a modelovější.
Zde na ukázku má sbírka (dočasně na polici - na vitríně se pracuje) a pár detailů na porovnání.
Sám vlastním komletní sérii od Altaye (většina byla zakoupena přes eBay) a část série IXO Museum (zatím 11 kusů a dále sbírám). Přestože je část modelů u obou sérií shodných (některé i barevně), tak existuje pár odlišností, pro které se oplatí mít model od obou sérií. Když pominu odlišné barevné provedení u stejných modelů, tak jsou tu dvě zásadní odlišnosti: Altaya na ztvárnění pochromovaných částí používá stříbřenku, zatím co Ixo pochromované díly. U částí, jako znaky vozidel nebo výplety kol IXO ztvárňuje pomocí leptaných dílů.
V poslední době již přibývá u IXA modelů, které nejsou součástí kolekce Altaya, takže se oplatí mít obě série.
Pokud bych měl obě série porovnat, tak Altaya má pro mne větší hodnotu ze sběratelského hlediska, jelikož se již nevyrábí, nikdy se zde neprodávala a některé kusy se hůř shání. Naproti tomu je zase IXO propracovanější a modelovější.
Zde na ukázku má sbírka (dočasně na polici - na vitríně se pracuje) a pár detailů na porovnání.
Ještě na stránkách Diecast jukni na E-shop je toho tam docela dost:
(Podle počtu modelů poznáš která značka je preferovaná
(Podle počtu modelů poznáš která značka je preferovaná
Sbírka modelů Citroën
marklukes:
Ty Legendárni auta od Amercomu už budou určitě lepší než Superauta a podobný hrůzy.Problém je (podobně jako u Delprada) ,že je to sesyp všeho možného (Yatming,starší Universal Hobbies,Eligor?..),takže kvalita bude dost proměnlivá.To je výhoda Altaye a DeA,kde je všechno více či méně ošizený IXO (Kultovky jsou bohužel ošizený nejvíc ),nebo High Speed-italský auta DeA,takže kvalita je docela stabilní.
Ty Legendárni auta od Amercomu už budou určitě lepší než Superauta a podobný hrůzy.Problém je (podobně jako u Delprada) ,že je to sesyp všeho možného (Yatming,starší Universal Hobbies,Eligor?..),takže kvalita bude dost proměnlivá.To je výhoda Altaye a DeA,kde je všechno více či méně ošizený IXO (Kultovky jsou bohužel ošizený nejvíc ),nebo High Speed-italský auta DeA,takže kvalita je docela stabilní.
Díky moc všem za info.
Zeptal bych se: Mám pár modelů IXO Museum - modely jsou skvělé, jen mě mrzí, že některé (např. Mercedes 460 Nürburg, Delahaye 165 Figoni Falaschi...) mají vnitřní strany kol , které neodpovídají (jsou stříbrné) a hlavně mají docela velké otřepy. Hledal jsem na netu, ale nikde jsem nenašel foto těchto modelů, kde by byly vidět ty vnitřní strany kol. Proto bych se zeptal - máš to taky tak? Nebo jsem měl jen smůlu (ale kupoval jsem v rozmezí asi 1 roku a v různých obchodech)?rudamik2903 píše: Sám vlastním komletní sérii od Altaye (většina byla zakoupena přes eBay) a část série IXO Museum (zatím 11 kusů a dále sbírám).
-
Múžu tě uklidnit - mám to taky tak. Z těch jedenácti od IXO má několik modelů stříbrné vnitřky bez ohledu na zbarvení. A konkrétně u toho Mecedesu mám i ty otřepy. Nehledě na to, že většina modelů má zevnitř na oskách nepřirozeně velké návlačky. Naštěstí to z venku nejde vidět. Hold ty podvozky nejsou tak propracované a jsou velkým protikladem vnějšímu kvalitnímu vzhledu . Zkrátka to nejsou Frankliny - ale to je taky jiná kategorie. Každopádně můžu říct, že přes to všechno mám z těchto modelů spíše dobrý dojem a doufám, že série bude dále pokračovat nejméně do padesátky, jako Altaya a v lepším případě i dál - je ještě mnoho veteránů, které Altaya neztvárnila a určitě by si to zasloužily.
Tak tos mě uklidnil
nebo
(nefunkční link odstraněn adminem).
Řekl bych, že vydávají Mercedesy třicátých let a starší.
Já si to taky myslel, když začali s těmi Mercedesy, ale tyto jsou z jiné série Altatyarudamik2903 píše: V poslední době již přibývá u IXA modelů, které nejsou součástí kolekce Altaya, ...
nebo
(nefunkční link odstraněn adminem).
Řekl bych, že vydávají Mercedesy třicátých let a starší.
Zeptal bych se na názor: budeš auta vyndavat z krabiček, až budou ve vitríně? Já se k tomu zatím neodhodlal. Ani ne tak kvůli prachu (vitrínu se mi podařilo celkem utěsnit a ani po roce a půl tam není nic, do čeho by se dalo kreslit prstem), ale mám prostě obavu o jemné detaily při manipulaci. Co mě k tomu vede - jako kluk jsem sbíral plastové veterány Igra. Část jsem jim koupil hotové v krabičce, část jako stavebnice (samozřejmě bez krabičky). Těch 30 let, co tomu je, samozřejmě přežily pouze ty dobře uschované v krabičce. No ale hlodá ve mě červík, přece jen ty modely vybalené z krabiček vypydají ve vitríně pnohem lépe.rudamik2903 píše: Zde na ukázku má sbírka (dočasně na polici - na vitríně se pracuje) a pár detailů na porovnání.
Podle mě každý model ať 1/18 nebo 1/43 ve vitríně je hezčí a hlavně dáš určité k sobě a pak to nabírá na síle...
Sbírka modelů Citroën
No jasně, o tom není pochyb. A ještě lepší by bylo dioráma, ale hotová nejsou (snad kromě pár "hračkoidních") a komponenty na 1:43 a 1:18 taky nejsou (na rozdíl od železničních modelářů - 1:87 a menší). Já vím, zručný modelář si poradí a vyrobí, ale to já nejsem. Prostě díra na trhu.BaRT píše:Podle mě každý model ať 1/18 nebo 1/43 ve vitríně je hezčí a hlavně dáš určité k sobě a pak to nabírá na síle...