Odstranění prachu pomocí tekoucí vody
-
Odstranění prachu pomocí tekoucí vody
Co myslíte, je dobrý nápad odstranit prach tak, že model strčím pod tekoucí vodu? Může to mít nějaká rizika?
Výhody jsou asi celkem jasné - rychlost, jednoduchost, voda se dostane všude.
V odstraňování prachu nějakými vlhčenými ubrousky spatřuji problém v tom, že se s nimi člověk nemusí dostat dobře do všech zárubní atp. a pokud není opatrný, tak zde může být riziko ulomení zrcátka či stěrače - což vlastně spolu souvisí - budu odstraňovat prach kolem stěrače a jelikož budu příliš úzkostný, tak se tam kolem nich na skle nějaký ten prach udrží.
Nevýhoda tekoucí je v tom, že nemusí odstranit různý lepkavý a jiný prach.
A samozřejmě - na závěr otázka (ne)snesení se modelu s vodou. Osobně si myslím, že klasický kovový model bez polepů by s tím problém mít neměl.
Když v Levných Knihách byly 1/18 Renaulty 4 od Solida za vskutku lidových 59 Kč, tak jsem si jeden koupil na pokusy. Naložil jsem ho do slané lázně (asi 1 kg soli na 2-2,5 litru vody). Byl tam tak přes měsíc a lak se ani nehnul a to ani na místě, kdy jsem ho úmyslně poškodil šroubovákem. Tento pokus jsem učinil před deseti lety. Tu R4ku mám dodnes (po vyndání z "lázně" byla normálně na polici) a jediné, co zrezlo, byl jeden šroubek na podvozku...
Co je proti tomu chvilkové vystavení normální vodě...
V této souvisloti bych se vlastně i zeptal, po čem by ten model mohl být skutečně napaden "hnedým morem", když sůl to nedokázala...
Výhody jsou asi celkem jasné - rychlost, jednoduchost, voda se dostane všude.
V odstraňování prachu nějakými vlhčenými ubrousky spatřuji problém v tom, že se s nimi člověk nemusí dostat dobře do všech zárubní atp. a pokud není opatrný, tak zde může být riziko ulomení zrcátka či stěrače - což vlastně spolu souvisí - budu odstraňovat prach kolem stěrače a jelikož budu příliš úzkostný, tak se tam kolem nich na skle nějaký ten prach udrží.
Nevýhoda tekoucí je v tom, že nemusí odstranit různý lepkavý a jiný prach.
A samozřejmě - na závěr otázka (ne)snesení se modelu s vodou. Osobně si myslím, že klasický kovový model bez polepů by s tím problém mít neměl.
Když v Levných Knihách byly 1/18 Renaulty 4 od Solida za vskutku lidových 59 Kč, tak jsem si jeden koupil na pokusy. Naložil jsem ho do slané lázně (asi 1 kg soli na 2-2,5 litru vody). Byl tam tak přes měsíc a lak se ani nehnul a to ani na místě, kdy jsem ho úmyslně poškodil šroubovákem. Tento pokus jsem učinil před deseti lety. Tu R4ku mám dodnes (po vyndání z "lázně" byla normálně na polici) a jediné, co zrezlo, byl jeden šroubek na podvozku...
Co je proti tomu chvilkové vystavení normální vodě...
V této souvisloti bych se vlastně i zeptal, po čem by ten model mohl být skutečně napaden "hnedým morem", když sůl to nedokázala...
Re: Odstranění prachu pomocí tekoucí vody
Myslím, že koroze nehrozí nikdy, protože kovový model je z nerezavějící slitiny. Bál bych se právě o šroubky a osicky. Jinak myšlenka je fajn, ovšem je riziko, že proud vody odplavi nějakou drobnou soucastku. Lepší je zajistit nezapraseni
Tekoucí voda není dobrý nápad, stejně jako koupel ve vodě. Voda obsahuje spoustu minerálů a až uschne zůstanou na modelu bílé skvrny. Nejlepší je bezprašné vystavení, případně skladování. Prach je nepřítel č. 1. a je jednodušší se mu bránit, než odstraňovat jeho následky.
sbírka rally modelů 1/43 českých a československých posádek
www.karno-rallymodely.cz
www.karno-rallymodely.cz
Co koupání v destilovane? Fleky by nebyly a případná součástka by se našla na dně. Vím, to je taky ulet
-
Tohle téma je o odstranění prachu. Pokud bych stál o výchovné poučky, jak se má prachu předcházet, založí topic s jiným názvem.
Tahle možnost mne taky napadla.o koupání v destilovane? Fleky by nebyly a případná součástka by se našla na dně. Vím, to je taky ulet
A co by probůh měla odplavit? Jediný riziko bych spatřoval v nějakém polepu (foliovém). Jinak pochybuju.Jinak myšlenka je fajn, ovšem je riziko, že proud vody odplavi nějakou drobnou soucastku.
Já nechci rýpat, ale prostě mi to nedá... Tak se předem omlouvám, ale tohle téma celkově je prostě blbost.
Nevím, proč se objevilo zrovna v 1:43, možná by i admin měl přesunout toto někde do sekce ostatní???
Kdo vystavuje modely na prachu, předpokládám, že je mu asi jedno, jestli chybí nějaká součástka, zrezne oska, nebo se odlepí dekál….
PS: Modely nekorodují zvenčí, ale zevnitř. Zinkpest - mezikrystalická koroze zinkové slitiny, jejíž riziko závisí na složení, čistotě slitiny, tlaku lití (minimalizace vzduchových pórů uvnitř) a také způsobu vystavování (změny teploty, atd.). Pokud si zakoupíte některý z modelů "renomované" firmy Kyosho, máte asi tak 20% pravděpodobnost, že se dovíte, co přesně zinkpest způsobuje.
Nevím, proč se objevilo zrovna v 1:43, možná by i admin měl přesunout toto někde do sekce ostatní???
Kdo vystavuje modely na prachu, předpokládám, že je mu asi jedno, jestli chybí nějaká součástka, zrezne oska, nebo se odlepí dekál….
PS: Modely nekorodují zvenčí, ale zevnitř. Zinkpest - mezikrystalická koroze zinkové slitiny, jejíž riziko závisí na složení, čistotě slitiny, tlaku lití (minimalizace vzduchových pórů uvnitř) a také způsobu vystavování (změny teploty, atd.). Pokud si zakoupíte některý z modelů "renomované" firmy Kyosho, máte asi tak 20% pravděpodobnost, že se dovíte, co přesně zinkpest způsobuje.
Souhlasím, že to sem nepatří. Neboj, koupání modylku pořádat nehodlám. Není k tomu ani duvod
Jinak zmíněný zinkovy mor znám, ale nejde o klasickou hnědou korozi. Zažil jsem to na modýlcích Budgie. Byl to des
Jinak zmíněný zinkovy mor znám, ale nejde o klasickou hnědou korozi. Zažil jsem to na modýlcích Budgie. Byl to des
Jo, jo, i to byl jeden z důvodů, proč jsem se v 1:43 rozhodl zkusit ty resiny. Ale třeba se za pár let objeví nějaký “resinpest”. Nic není věčné.
-
Dali.B píše: ↑27 čer 2019, 22:34PS: Modely nekorodují zvenčí, ale zevnitř. Zinkpest - mezikrystalická koroze zinkové slitiny, jejíž riziko závisí na složení, čistotě slitiny, tlaku lití (minimalizace vzduchových pórů uvnitř) a také způsobu vystavování (změny teploty, atd.). Pokud si zakoupíte některý z modelů "renomované" firmy Kyosho, máte asi tak 20% pravděpodobnost, že se dovíte, co přesně zinkpest způsobuje.
Dobře, ale i tak - ta voda se sice dostane všude - ale tak by měla mít schopnost vyschnout třeba do 6-12 hodin nejpozději. I tak už by to mělo stačit k tomu, aby bylo založeno ke korozi?
Tedy, pokud se zeptám jinak - co nejlépe udělat se zaprášeným modelem? Tlakově působit? Nějaký jemný kartáček? I ta destilka je tedy problém?
Úplně nejlepší je ho nenechat zaprášit.
Ale když třeba koupím něco zaprášeného na Aukru a pod., raději volím mokrou vatu na špejli.
Ale zásadně nekupuji modely bez krabiček, čímž riziko velké zaprášenosti snižuji.
Ale když třeba koupím něco zaprášeného na Aukru a pod., raději volím mokrou vatu na špejli.
Ale zásadně nekupuji modely bez krabiček, čímž riziko velké zaprášenosti snižuji.