Dobrý večer.
Po pár mesačnom boji sa mi konečne podarilo dokopať moju aviu do finále. Pri prestavbe som musel urobiť niekoľko kompromisov, ktoré však vyvážili detaily s ktorými som na začiatku veľmi nerátal. S konečným výsledkom som v celku spokojný, aj keď by bolo ešte čo to zlepšiť.
V skrátke sa pokúsim rozpísať celú stavbu a zádrhle ktoré ma stretli. Možno v budúcnosti sa to niekomu hodí. Komu sa to nechce čítať, na konci nájde mini fotogalériu.
Na začiatok chcem poďakovať všetkým, za dobré rady vďaka čomu som sa vyvaroval chybám. Ďalej sa chcem veľmi pekne poďakovať Speed-ovi za zaslanie podkladov loga a zadného nápisu (80).
Špeciálne sa chcem poďakovať Shimmanskému za darovanie leptu prednej masky za čo som mu nesmierne vďačný.
K prestavbe.
Ako prvé som sa rozhodol odstrániť úplne farbu z kasne. Chcel som aby dobre vynikli aj drobnejšie detaily. Že to bola chyba som sa poučil hneď pri prvom striekaní, ktoré som realizoval modrou farbou. Čiže bez použitia základnej farby. Farba sa doslova olupovala už len pri krivom pohľade. Stačilo silnejšie "pogumovať" prstom.
Samozrejme že povrch som pred striekaním odmastil tech. benzínom.
Logicky ako druhý pokus nasledovala základovka+vrchná farba. Výsledok bol o poznanie lepší a detaily bolo stále pene vidieť. Farba už gumovaním prstov nezliezala, avšak pevnosť ako origo farba nemala a ani nemá.
Ďalsí problém prišiel s maskovaním strechy, prípadne bokov. Po odmaskovaní, papierová maskovacia páska strhla aj časť farby. Takže kúpiť modelársku maskovačku, znova odfarbiť a nafarbiť.
Lenže aj stou som mal problémy, predsa len avia nie je krabica. Sem tam má aj zaoblenia a treba zrezať z maskovačky. Inak ako na modely to neviem a tam to vždy ruplo. (evidentne to neviem )
Takže po prezretí netu a zistení faktu, že celokovová kasňa vlastne ani dvojfarebná nebola, som v záujme duševného zdravia sa vnútorne presvedčil, že takto to bude lepšie/reálnejšie.
Nakoniec kasňa je celá modrá.
V prestávkach medzi lakovaniami som študoval modelárske fóra a inšpiroval sa. Z plastových doštičiek som vysustružlikal bočnú vodiacu lištu na dvere, zadný nárazník a krytku osvetlenia ŠPZ. Bočná lišta pred striekaním bola nalepená na kasňu, hrany zatmelené a obrúsené, aby to akotak k sebe pasovalo.
Prednú masku som po viacerých pokusoch nakoniec zničil. Aj tak sa mi podarilo od Shimmanského zohnať parádnu leptanú. Tú som natrel štetcom, pričom hranu masky som natrel viacero vrstvami. Originál sa mi zdala o máličko hrubšia, tak takto opticky som sa chcel priblížiť. Čiže ďalší kompromis je, že lem nie je chromovaný.
Nárazník je pôvodný, len odrezaný od masky.
Pri hraní s pôvodnou maskou som prišiel na spôsob ako by sa dala upraviť. Nebude taká elegantná ako leptaná, ale lepšie ako nápis saviem. Postup je približne takýto. Skalpelom odškrabať pôvodné vnútro masky až do hladka. A následne silonom vymodelovať lamely. Je to ale pracné a pre silné nervy. No šikovný to myslím zvládne.
V závere som ešte dorobil detaily ako smerovky, tesnenia okolo okien, blatníky... Celé som to prestriekal lesklým lakom Tamyia. Pozor nepouživajte auto laky, tie môžu rozleptať modelárske emailové farby.
ŠPZ-ky a ďalšie značky som natlačil na kancelársky papier. Dekálový pre atramentové tlačiarne som nevedel zohnať.
Zadné svetla sú použité z Tatry 148 od atlasu, ktorá mi prišla poškodená, takže sa stala obeťou kanibalizmu. Sú nalepené na striebornej samolepiacej fólii.
Tak kto vydržal až do konca čítať, tomu ďakujem za pozornosť.
fotogaléria
Prestavba Saviem SG2 na Aviu (tipy, triky)
Re: Prestavba Saviem SG2 na Aviu (tipy, triky)
Fakt pekné .
Ja mám tiež jednu na takúto prestavbu, no predná maska (Saviem tam proste byť nemôže) a žlté svetlá (aj keď tie by som možno nejak zniesol) ma od prestavby nakoniec dokonale odradili. Takže ostane asi v pôvodnom stave
Ja mám tiež jednu na takúto prestavbu, no predná maska (Saviem tam proste byť nemôže) a žlté svetlá (aj keď tie by som možno nejak zniesol) ma od prestavby nakoniec dokonale odradili. Takže ostane asi v pôvodnom stave
Škoda 1:43 a 1:18, Tatra 1:43, rally 1:43 + srdcovky 1:čokoľvek
-
Dokázal bys to zopakovat? Samozřejmě ne zadarmo
Rally 1:43, Dreamgarage 1:18
Dokázať, dokázal. Ale je to fakt o nervy. Navyše prednú masku som mal jednu (myslím, že ta dáva autu ten správny šmrnc).
Momentálne stružlikám ešte jednu zjednodušenú verziu. Chcem si hlavne oskúšať ako bude držať farba na pôvodnej farbe. Robím ju už bielo modrú.
Ak sa podarí tak ju strelím. Treba však počkať nejaký čas.
Momentálne stružlikám ešte jednu zjednodušenú verziu. Chcem si hlavne oskúšať ako bude držať farba na pôvodnej farbe. Robím ju už bielo modrú.
Ak sa podarí tak ju strelím. Treba však počkať nejaký čas.
-
Já právě Budu mít Saviem Michelin, a radši bych Avii
Rally 1:43, Dreamgarage 1:18
Po čase znova oživujem túto tému. Podarilo sa mi dokončiť druhú Aviu. Tu už som striekal na pôvodnú farbu. Vďaka tomu sa už farba neolupuje aj keď detaily sú trošku horšie. Použil som pôvodnú masku ktorú som len začiernil a zadné svetlá sú samodomo.
fotogaléria
p.s. je na predaj ak ma niekto záujem...
fotogaléria
p.s. je na predaj ak ma niekto záujem...