Kovové i resinové modely trolejbusů a autobusů 1/43

Odpovědět
Pokračovatelka

Re: Kovové i resinové modely trolejbusů a autobusů 1/43

Příspěvek od Pokračovatelka »

Ahoj všem.
Konečně jsem si vyzvedla z pošty balíček s modelem autobusu Škoda 532. Teď jsem na něj skoro hodinu zírala ze všech světových stran a mám z toho modelu následující pocity.
Určitě je mnoho způsobů, jak se na ten model autobusu dívat. Pro sebe jsem si vybrala dva způsoby jak jej vidět.
1) Pokud budu člověk, který ten autobus nikdy neviděl na žádné fotografii ani zvenčí, natož zevnitř, pak se mi to asi bude hodně líbit.
Ten model z resinu je fakt pěkně, čistě a detailně odlitý, na bus z roku 1938 je ta trambusová, nádherně aerodynamická karoserie prostě bomba! No a pokud si o něm najdu nějaké technické informace, musím konstatovat že se v předválečném Československu postavil naprosto nadčasový autobus, který předběhl své vrstevníky téměř o dvě desetiletí. Bohužel přišla válka a tak zůstalo u jednoho prototypu.
2) Pokud ale budu člověk který ten autobus zná celkem dobře z knih a fotografií jak z jeho exteriéru tak i interiéru, tak samozřejmě platí plně to co jsem o něm napsala v prvním případě, to celé je ale bohužel okořeněné dost hořce rozměry modelu, o kterých se tu již psalo hodně a tak to celé shrnu do jedné věty.
Těch minimálně dva a půl centimetru o které je model proti reálu zkrácený tady sakra chybí, celkový pohled tak na jinak moc pěkný model ta zkrácená délka vozu zejména vůči jeho dosti velké šířce a na svou dobu malé výšce prostě narušuje a budí dojem, jak když ten model někdo splácnul. Fakt nevím, který idiot přišel na to, že když takto široký a nízký model zkrátím, tak to bude vypadat lépe. A na to navazuje průser číslo dvě - interiér. Oproti reálu je pak jasné, že do zkráceného modelu nedám sedadla jak počtem, tak jejich umístěním tak jak mají být.
Tedy - když si dám dohromady klady i zápory tohoto modelu a nechám vyprchat z hlavy z kraje dost velkou nasranost, pak jsem za ten model asi i ráda a časem jej možná budu vidět v trochu jiném světle.
Ať tak či tak, je to určitě pro čecháčka dost vzácná událost, když se na trhu objeví model Československého (nejen) historického autobusu.
Vždyť když si dáme dohromady jedna a jedna, tak když si odmyslíme modely našich autobusů u FoxToys který prodává resiny Jiřího Plodíka, kolik modelů československých autobusů nám náš trh nabízí v měřítku 1:43? Škoda 706 RO MTZ od IXO, nebo snad hračkový Jelcz 272 MEX vydávaný za "Karosa" 706 RTO od Daffi?
To je myslím hodně malá nabídka na to, abych odmítla model vzácného prototypu Škoda 532. A to i s jeho nedostatky.
Iva Rajmová
http://iva-rajm.netstranky.cz/http://iv ... tranky.cz/
K1024_8-1.JPG
K1024_8-2.JPG
K1024_8-3.JPG
K1024_8-4.JPG
K1024_8-5.JPG
K1024_8-6.JPG
K1024_8-7.JPG
K1024_8-8.JPG

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Viděl jsem model na vlastní oči ve Světě Modelů.
A je velmi pěkně a kvalitně dílensky zpracován, to je třeba ocenit.

H+H+

Příspěvek od H+H+ »

Na fotkách mu to taky moc hezky sluší. Posilam velkou gratulaci k nakupu :!:

sberatel21

Příspěvek od sberatel21 »

Já s názorem paní Ivy plně souhlasím a chci ho taky mít ve sbírce i navzdory nedostatkům.
..."neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí"...:)

pp1

Příspěvek od pp1 »

Já si ho koupím ,až ten paskvil bude stát 2stovky někde v trafice.....možná....

H+H+

Příspěvek od H+H+ »

Taky Ti ho nikdo nenuti :D

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Já si ho také nekoupím.
Ze svého rozpočtu raději utratím za jiné modely.
Výběr je veliký a každý má své priority.

H+H+

Příspěvek od H+H+ »

Ahoj Ivo,
vracím se k Tvé informaci o počtu výrobních závodu IXO. Prosím, kde jsou umístěné? Cina, možná Hongkong a Macao (což je vlastne taky tam), určitě Banglades, ale dal nevím. Předpokládám, že v Portugalsku, kde měla firma kořeny, už není nic. Jsem fakt zvedavy...
Diky :)

Pokračovatelka

Příspěvek od Pokračovatelka »

Všechny moc zdravím.
Jen na začátek dodatek k příspěvku od Dali.B. -
"Já si ho také nekoupím.
Ze svého rozpočtu raději utratím za jiné modely.
Výběr je veliký a každý má své priority."
Jistě že je výběr modelů prioritou každého z nás, náš zcela svobodný výběr a naše svaté právo. A jistě, výběr modelů autobusů je relativně veliký, ale jak jsem psala v předešlém příspěvku, pokud se zaměříme pouze na naše domácí autobusy, tam je výběr pokud odečtu čtyřtisícové Plodíkovy resiny u FoxToys žalostný. A bohužel se velice obávám také toho, že tenhle model někdy koupíme za dvě stovky v trafice jak tu bylo napsáno.
A teď o počtu výrobců modelů autobusů pro IXO.
Dotaz byl ale na počet výrobních závodů IXO. Tak ten bohužel neznám. Já jsem psala o počtu výrobců, kteří pro IXO modely autobusů vyrábějí. IXO je finální značka výrobku, ale výrobci modelů jsou i firmy jiných značek, které IXO pro svou potřebu využívá. Toto je uvedeno v anglické knize "Bus miniatures, models and the real things" autorů Ashley Bruce-Gottfried Kure z roku 2011. O rok později vyšla kniha "Trolleybus miniatures, models and the real things" od ,stejných autorů z roku 2012. V knize jsou uvedeny země, kde k výrobě modelů autobusů pod značkou IXO dochází. Čína ve třech závodech, Malajsie, Korea, Indie, Bangladéš, v Evropě Estonsko, Itálie, Španělsko, v jižní Americe Mexiko a Brazílie. Kde přesně ty firmy jsou a pod jakým názvem vyrábějí případné své výrobky kniha neuvádí. Je totiž spousta továren a firem, které vyrábějí modely pouze na zakázku velkých značkových firem, které je využívají na pokrytí své výroby.
To je takové velice zjednodušené vysvětlení. Ale podobně se chová Atlas collection a další.
S pozdravem Iva Rajmová
http://iva-rajm.netstranky.cz/

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“