Kultovní auta ČSSR/Kultowe auta PRL/Retroautók/Autolegendy

Odpovědět

Budete si Kultovní auta ČSSR kupovat?

Objednám si předplatné
48
42%
Předplatné si objednávat nebudu, budu si kupovat jen ty modely, které mne zajímají
30
27%
Koupím si jen pár modelů
18
16%
Nebudu si kupovat
17
15%

Celkem hlasů: 113

FKS

Re: Kultovní auta ČSSR/Kultowe auta PRL/Retroautók/Autolegendy

Příspěvek od FKS »

Dotazník byl i u první verze Tatry 603 v únoru, nejspíš ho tam asi jen dali automaticky znovu, takže bych za tím neviděl žádný nový záměr. Já tu novou T603 ještě nerozbalil, ale dotazník bude určitě stejný. V tom únorovém byla mimo Š100 a favorita napsána také nákladní Tatra 138, ale moc teda nevěřím, že by ji začali dělat.

Co se týče škodovek, tak jsem skeptik, IXO verze Š120 asi nebude, když dali jako dárek předplatitelům Š120 od Abrexu a Š1000 MB (další dárek) bude podle fotky taky Abrex, ačkoliv IXO Š1000 MB také chystá. Asi v tom bude ten problém s licencí od Škoda Auto, který se tady často diskutuje.

Na druhou stranu v dotazníku nebyla uvedena T613 nebo T603-1 a teď se vyrábí. V dotazníku byly i volné řádky na tipy na modely, já tam tenkrát napsal T613, Tatraplan a další tatry, Š Rapid a 110R. Myslím, že tyhle auta tam napsalo mnoho lidí, tak snad i díky tomu jsou další tatry na světě, ikdyž pochybuju, že by je za tak krátkou dobu stihli vyvinout, vyrobit a dopravit z Číny. Někdo tady psal, že jsou schopni model udělat za 6 měsíců (srovnejte Abrex a Š 110L, kterou chystají už min. 4 roky, resp. teď jí dali k ledu). Určitě je dobře jim tam psát o další česká auta, snad se pak budou ještě víc snažit.

miroussm

Příspěvek od miroussm »

Otázkou je, jaký vliv tyhle dotazníky mají. Zajímalo by mě totiž, kdo určuje jaký model se bude vyrábět. Nakolik do toho mluví třeba česká pobočka DeAgostiny. Kdo dává návrhy, kdo to schvaluje atd. atd. S těma Škodovkama je to zajímavý, každopádně i já to vidim spíše černě. Řekl bych, že Abrex tu hraje velikou roli. Těžko by jinak dávali jako dárek konkurenční modely když můžou dát ty stejné a vlastní. Samozřejmě, každý z nás by rád aby vyšlo každý kultovní auto naší země, každý asi do dotazníku napsal nějakou tu Škodovku a Tatru, já sám bych chtěl aby po osobních autech přišli na řadu užitková, i kdyby měly být o stovku dražší. Bylo by jich za to méně. Určitě by bylo fajn mít na poličce Tatru 148 nebo Karosu ŠD 11..obávám se ale, že tohle neovlivní ani těch pár dotazníků...otázkou je jak se výše zminujete, jakmile začne utichat zájem o kultovky, přestane se jim to kvůli ekonomické stránce vyplácet a to by pro nás bylo špatné...

Jose85

Příspěvek od Jose85 »

Obávám se,že T148 nebo Š11ka by vzhledem k velikosti a nutnému počtu dílů za tři stovky nebyly ani jako hodně ošizená kultovka.. :|
To bych spíš viděl na Garanta nebo nějakého Robura,ještě přijatelná velikost a byly hodně rozšířené.Nebo z Československa Pragu A150, T805ku.. Ale to je zase docela úzkej profil..

U těch užitkových vozidel bude všeobecně problém,že jsou to často "místní speciality",takže je to zajímavé jen pro jednu zemi a ČR+SR je malej trh..

vania

Příspěvek od vania »

No hádam sa nikto nenahnevá ak neprezradím odkiaľ to mám, ale existuje aj časopis k škodovke síce v Maďarčine. Tam totiž najskôr tiež vyšla akási prvá séria (dobre utajená), asi 5 čísel a škodovka bola myslím číslo 3. Nieviem síce kedy to presne vyšlo, ale zohnať to spolu s časopisom je dosť ťažké. Potom sa to stoplo a v oficiálnych maďarských retroautách sa už model neobjavil (číslo 3 bolo ak si dobre spomínam Volga M-21). Informácie o tom, že by v sérii vyšla táto škodovka zatiaľ nie sú.
Obrázek
Leon, jaký je rozdíl mezi škodovkou 120, kterou vydalo DeAgostini pro polské kultovky (a jak jsi předvedl, tak i pro maďarské) a stodvacítkou, kterou vydala Altaya tuším pro španělský trh a ty ji máš v shopu. Domnívám se, že by to měl být téměř identický model.

LeonCupraR

Příspěvek od LeonCupraR »

No už model od Altaye nemám skladom a fyzicky som ich nemal v rovnakom čase spolu, takže len podľa fotiek. Našťastie na starom blogu ešte mám aj fotky z predu a zozadu, takže:

Obrázek

Podľa mňa má Altaya jemnejšie vypracované detaily, čo sa týka bočnej lišty, vyhrievania zadného skla, nemá však napríklad zásterky. Možno by som sa aj proklonil k tomu, že forma je jedna a tá istá, bohužiaľ fyzicky to neviem traz porovnať :(

vania

Příspěvek od vania »

Díky za téměř detailní rozbor. Souhlasím, že forma je tatáž. Pak už jen záleží na zadání objednavatele. A Altaya na detaily klade (aspoň dle mého) vyšší nároky. U jejich modelů není takový problém s detaily jako u "kultovek" od DeAgostini.

kult

Příspěvek od kult »

polské č.52 můj další papaláš

(nefunkční link odstraněn adminem)

domníván se že o kultovkách toho tady asi nejvíc ví leoncupra jinak to tady hádáme.Ale chrlení novinek by jim kdekdo mohl závidět.Zájem zvednou u nás tim že vydaj tatru nebo můžem doufat,že časem nějakou škodu(jako v polsku tarpana) buh ví jak to bude,ale doufat v ešemku mi přijde najivní(velikost a cena za autobus v 1:43 při prodeji v trafikách???).A vyjadřovat se jak jsou které auta pro čssr duležitá?to vidí každý jinak.

LeonCupraR

Příspěvek od LeonCupraR »

Len čisto teoreticky - v ruskej sérii, podľa mňa veľmi pekný ZIL 118 Junosť. Velkosťou prekonáva zatiaľ asi úplne všetko a predsa vyšiel, takže len dúfajme, že sa možno objaví aj niečo väčšie - môj typ je Avia furgon, keďže Saviem sa predáva...

kult

Příspěvek od kult »

jo to máš recht ale ešemka by byla pořád o dost větší takže tak velký model bych v trafikách neočekával(ten zil byl přeci jenom mikrobus i když byl velký).V náklaďákách se divím že nevyrukovali třeba s multikárou.Jo toho saviema (v dráčku se dal sehnat za 169 ale rychle zmizel)bych asi taky předpokládal,ale mohli by ho upravit na sklápěčku.

kult

Příspěvek od kult »

nevím na kolik v rusku kultovky vyjdou ale kus jako kus
(nefunkční link odstraněn adminem)

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“