Kovové i resinové modely trolejbusů a autobusů 1/43

Odpovědět
Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Re: Kovové i resinové modely trolejbusů a autobusů 1/43

Příspěvek od Dali.B »

Třebíč. :)

ja1

Příspěvek od ja1 »

Pokračovatelka píše:
14 lis 2020, 11:02
Místní doprava kdesi v Čechách, kterou zajišťovalo ČSAD. Vpadá to původně na exportní verzi, která zůstala jako v mnoha případech z různých příčin doma.
Ano, byla města s městskou hromadnou dopravou, kde provoz zajišťovalo ČSAD a to nejen v menších městech ( třeba Chrudim, kde nástupce ČSAD provozuje MHD dodnes) ale i ve větších jako je na Slovensku Bánská Bystrica (tehdy krajské město),kde provozovalo ČSAD nejen městské autobusy, ale i trolejbusy. Nicméně zbarvení modelu městské verze v pojetí IXO u obou jejich modelů tohoto autobusu je pro tehdejší Československo mírně řečeno atypické. Všichni co pamatují dobu před rokem 89 přece vědí, že se v MHD používal jednotný nátěr v kombinaci ,červené a bílé, nebo slonové kosti a měnily se akorát odstíny, podle toho, co bylo zrovna k mání. A bylo jedno, jestli MHD provozoval dopravní podnik, nebo ČSAD. Jen občas se vyskytla vyjímka, pokud to byl zapůjčený autobus výrobcem na zkušební provoz, nebo to byla zmíněná exportní verze, která zůstala doma. Všechno toto ale IXO (a nejen oni) neřeší a osobně si myslím, že stejné barevné barevné řešení skutečného autobusu a modelu IXO je spíš náhoda, než to by u IXO věděli.... Takže nejblíže barevnému řešení typické pro naše kraje je ta "čínská" verze od Altaye....Ta je ale proti IXU, tak jako u většiny těchto modelů, poněkud ošizena...

Pokračovatelka

Příspěvek od Pokračovatelka »

Ano MHD u nás v Chrudimi zajišťovalo od padesátých let ČSAD, potom CONEX Východní Čechy, dále VEOLIA Transport a nyní ARRIVA Východní Čechy. Na obsluhu městských linek má speciální autobusy.
260848.jpg
262252.jpg
Iva.http://iva-rajm.netstranky.cz/

H+H+

Příspěvek od H+H+ »

Myslím, že jsi jediná sberatelka modelu autobusu v republice. Nebo se pletu :?:

Pokračovatelka

To snad pro Boha ne! Tedy nikdy jsem nad tím vlastně nějak nepřemýšlela, ale že by se v ČR nenašla nějaká podobně ulítlá baba jako jsem já, to se mi zdá málo pravděpodobné. Fakt je ten, že jsem v písemném kontaktu s pár holkama, které sbírají osobáky a náklaďáky o různých měřítkách, ale o nikom kdo by sbíral jako já autobusy nevím. Ale myslím že se někdo najde.
Iva Rajmová.

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Co v republice, na celém světě! :D

Pokračovatelka

Já myslím že určitě nějaké sběratelky autobusů jsou. Vždyť se podívejte že dnes ženský dělají práce, které ještě před pár desetiletími byly takřka nemyslitelné. Máme strojvedoucí vlaků, baby jezdí s trolejbusy, autobusy, kamiony a nevím ještě s čím vším, což byly výhradně chlapské pozice. Já se teď obzvláště do sbírání a předělávek modelů, kupování knih o autobusech vrhla až urputně po hlavě, protože je to jediný relax který mne drží ve stavu abych neskončila v blázinci. V srpnu nám po dvou a půl roce boje s mozkovou atrofií odešla mladší dcerka. Naštěstí máme ještě jednu šestiletou princeznu, tak se veškerá má péče obrátila na ni, nicméně stejně jsem skončila ambulantně na psychiatrii kam docházím. Modely autobusů jsou jednou z mála činností, které mne uklidňují a naplňují relativním klidem. Takže i to je jedno z vysvětlení proč a jak se tomu věnuji.
Přeji všem krásný den!!
Iva Rajmová
Chrudim
http://iva-rajm.netstranky.cz/

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Ivo, takový koníček je obrovské plus. Lidé, které nic nebaví, jsou na tom vždycky hůř. A měl jsem radost, jak jsi tenkrát psala, že i starší dcerka sbírá časopisové. Tak ať sem také něco vyfotí. A už budeme mít tady na fóru sběratelky dvě. ;)

Pokračovatelka

Tohle je království mé šestileté Lucinky. Není to ale všechno, modely autobusů jiných měřítek má pod postelí v krabici. Ona si ty své modely vystavuje u mne na webových stránkách, proto je web o měřítkách autobusů 1:43 a 1:72.
K1024_1.JPG
K1024_2.JPG
K1024_3.JPG
K1024_4.JPG
Iva,

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Aha, tak webovky máte společné.
Ale paráda, čekal jsem nějakých 10 kousků a ono už je to celkem dosti slušná kolekce.
A jsou tam i dva poschoďáky. :!:
Vlastně tři, jeden stojí bokem u vitríny. :)

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“