Modely TATRA 1:43

Odpovědět
ja1

Re: Modely TATRA 1:43 resin

Příspěvek od ja1 »

[quote="sberatel21"]Ano, auto to je opravdu parádní a zasluhující obdiv, nicméně na tehdejší dobu ničím originálním opravdu nebylo. Když to hodně přeženu, řekl bych, že prostě běžný dobový standard. Kdežto proudnicové Tatry byly opravdu něco nesmírně originálního a nadčasového. V té době sice tento typ karoserií nebyl úplně průlomový, nicméně přidanou hodnotou je právě to, že taková auta vzešla z relativně malé automobilky na východu. Myslím, že to je opravdový unikát , protože se v tom snoubí spousta faktorů, která by se mohla i vzájemně vylučovat a popírat sebe samu nejen z historicko-politického hlediska.

V době ,kdy vznikla Tatra 80 a Tatra 77 nebylo Československo žádnou zemí "východní Evropy", ale na tehdejší dobu vyspělou průmyslovou opravdu evropskou zemí a Tatra nepatřila mezi malé automobilky....V té době totiž žádná z automobilek, až na americký Ford a jeho filiálky nechrlila auta v desetitisícových a větších sériích ,ale jen v desítkách až stovkách kusů. Teprve po 2. světové válce se Tatra díky politické situaci a postupné orientaci na výrobu nákladních aut stala postupně pro výrobu osobních aut automobilkou II. kategorie.... A Tatra 80? Že nebyla ničím originální a byl to běžný dobový standart? Ani náhodou!!! Možná na pohled ano. Ale jinak rozhodně ne!!! Luxusní limuzíny, kterou Tatra 80 je, nevyráběla každá automobilka a navíc "tatrovácká" konstrukce páteřového rámu s polonápravami a vidlicovým dvanáctiválcem u takového vozu je unikátní a zcela originální řešení, které nemá obdoby. On by totiž jiný výrobce na takovou konstrukci musel nejdřív koupit licenci!Bohužel na modelu toto vidět není a Tatra 80 vznikla v počtu pouhých 26 kusú. Byl to opravdu luxusní vůz, který si nemohl dovolit jen tak někdo. Podobné automobily se vyráběly také řádově v kusech ale jejich značka je v běhu času stále živá, takže jsou známé. Jenže kdo zná ve světě dnes Tatru jako výrobce osobních automobilů? Je podobné jako se značkou DAF. Kdo dneska ví, že tuto značku nesly i osobní auta? Málokdo. A Tatra vyrobila poslední osobní automobil T 700 v roce 1998...A od roku 1945 to bylo jen šest typů. Navíc jejich produkce i prodej byl omezeny. Jak by mohla být tedy tato značka známá? Všimli si jich jen zasvěcení, kteří věděli Své. Ostatní zapomněli...A přesto vše z nich čtyři poválečné typy existují v současné době jako modely!!! A některé i ve více variantách. V tomto ohledu asi nejvíce překvapil model prototypu kupé T613.Ale Tatra 80 asi není pro sběratele(Ti čeští + příznivci značky to nevytrhnou) a tím i výrobce modelů nijak zajímavá....Peníze a zisk jsou totiž až na prvním místě!!!!Těžko se tedy tohoto modelu tedy dočkáme od nějakého většího producenta kvalitních modelů....

sberatel21

Příspěvek od sberatel21 »

S fakty určitě polemizovat nebudu, takže se jen krátce vyjádřím ke komentáři na část mého příspěvku.

Já mluvil čistě o vzhledu auta a v tom prostě vidím +- typického veterána korespondujícího s danou dobou výroby. O jeho technických mimořádnostech nepochybuji, nicméně nevím nakolik to je podstatné pro sběratelský model v měřítku 1:43 a potažmo hypotetického výrobce.

Dále, zmiňovaným východem jsem nemyslel východní blok, ale čistě geografickou polohu naší země a hlavně to, jak byla dle pamětníků s nimiž jsem přišel do styku naše země vnímána i v době kdy bylo Československo tzv. vyspělou průmyslovou zemí. Tato věc je však subjektivní, jak říkám, mé informace jsou prostě takové, že jsme byly vždy spíš vnímáni jako "ti z východu".

A o Tatře si přesto myslím a vždy myslet budu, že si zaslouží úctu a obdiv u každého kdo dokáže ocenit technickou krásu a dokonalost. V žádném případě si nemyslím, že její osobní auta dokáží v běhu času zapadnout v zapomění jako jiné, dnes již nefungující automobilky.
..."neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí"...:)

ja1

Příspěvek od ja1 »

Automobily i automobilka Tatra si zaslouží opravdu úctu a obdiv. Je to nejstarší původní samostatný výrobce automobilů v Evropě a po technické stránce byla a stále je jedinečná. Bohužel s koncem výroby osobních automobilů se časem postupně vytratí i osobní automobily Tatra z povědomí další generace a budou o nich vědět jen zasvěcení.Taková je realita. Kdo ze současných běžných motoristů, který se přímo o historická auta nezajímá zná některý z osobních automobilů Walter, Jawa, "Z", "Uhlík",...?
Jen ještě technická poznámka.Dle geografické polohy vždy patřila a patří Česká republika a nakonec i Slovensko do Střední Evropy!!! Východní jsou Ukrajina a evropská část Ruska....

sberatel21

Souhlasím, když to budeme brát z absolutního hlediska. Je to stejné jako mnoho současných lidí již v podstatě nic neví o své prababičce nebo pradědovi, možná i samotné datum narození či úmrtí. Každopádně, já žiji teď a tady a nehodlám zapomínat na Tatru jen z toho důvodu, že za nějakých 50 let si na ni třeba nikdo nemusí vzpomenout.
Ostatně to, že i relativně nepočetnou flotilu jejich osobních vozů, které se už nevyrábí skoro 25 let, vyvíjí v současnosti jako modely tolik špičkových výrobců, je důkazem minimálně toho, že to není žádná mrtvá kapitola dějin a já věřím, že ještě dlouho nebude.

Co se týče východu a západu, tak jsem vycházel ze světových stran a tam si dovolím konstatovat, že jsme na východu. Navíc, já jsem duší východní člověk a i kdybych si mohl dobrovolně vybrat, zvolil bych východ, protože západní nátura je mi krajně nesympatická.

sberatel21

Nevíte někdo ze zasvěcených.... T87 se běžně vyráběla i v černé barvě? Vždy jsem ji viděl pouze jako stříbrnou.

T603

Příspěvek od T603 »

Troufam si odhadnout, že s 99 procent byly černe.

sberatel21

Tak 87 od Bose je již doma a opravdu fotky neklamou. Ta boční okna vypadají velmi zmenšeně. Vůbec nechápu proč tam aplikují ty děsivé "rámy". Shodou okolností mám obě 87 od Matrixe i Bose vedle sebe a je na první pohled zřejmé, že Matrixova Tatra je na jiné úrovni. Ten dvojnásobek ceny za to rozhodně stojí, protože statický sběratelský model - pominu-li základní proporce, je právě o detailech a nitěrnostech ve zpracování. Dokonce bych řekl, že každý dobře udělaný detail má cenu zlata. .
Kdybych se rozmýšlel dnes, tak bych 87 od Bose nekoupil.

EasyDaviD

Příspěvek od EasyDaviD »

Tak nahoď nejaké foto ;) , najlepšie obe spolu. Tiež mám Matrix a rozmýšam nad BoSom, len ma odrádzajú práve tie okná a tiež to, že táto kombinácia farieb bola až na "faceliftovej" verzii (aj to neviem, či aj oroginál, či až po renovácii).
Škoda 1:43 a 1:18, Tatra 1:43, rally 1:43 + srdcovky 1:čokoľvek

sberatel21

Bohužel, fotky dát nemůžu, protože nemám foťák ani na telefonu. Jsem v tomto směru sto let za opicema. Každopádně, vyobrazený model na eshopu opravdu neklame. Ta skla vypadají otřesně.

EasyDaviD

Příspěvek od EasyDaviD »

To je škoda. Snáď sa nájde niekto, kto T87 BoSa odfotí (najlepšie spolu s Matrixom).
Škoda 1:43 a 1:18, Tatra 1:43, rally 1:43 + srdcovky 1:čokoľvek

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“