Mám za sebou jednu z největších oprav, jakou jsem za poslední dobu na modelech prováděl. Model jsem si koupil už loni, ale zůstal v krabici, opravu jsem si nechal až na zimní období.
BUGATTI Type 51 Dubos Coupé / od Matrixu
Zadní ostruha byla vlepena do karosérie tak nakřivo, asi pod úhlem 15°, že to úplně zničilo vzhled modýlku. Vlastně díky té šikmosti vůbec nenavazovala na začátek ostruhy na střeše. Aby toho nebylo málo, ještě ji z jedné strany zapomněli nalakovat, jen ji nabarvili, takže byla matná. Tím jak byla nalepená se sklonem, zůstala navíc mezi ostruhou a karosérii na jedné straně velká spára.
- Nejprve jsem tedy ostruhu opatrně rozviklával, bylo slyšet praskání lepidla, jak povoluje. Naštěstí se mi ji podařilo nezlomit, pěkně jsem ji uvolnil, dalo se s ní krásně naklápět, i když nešla vyndat. Jak povolilo lepidlo a ostruha se uvolnila, vznikly menší spáry na obou stranách, v nichž byly vidět bílé zbytky lepidla.
- Namíchal jsem z vínově červené a hnědé téměř odpovídající odstín, ostruhu na straně karosérie oblepil a zaplnil mezery barvičkou. Kde mi barvička trošku utekla, krásně jsem setřel hedvábným hadříkem na nehtu, čímž jsem barvičku zatlačil ještě lépe dovnitř. Ostruha se srovnala a po zaschnutí barvy pěkně drží.
- Pak přišlo na řadu lakování matné poloviny ostruhy. Koupil jsem lesklý lak ve spreji Tamyia. Model i s podstavcem komplet oblepil a začal stříkat. Celkem mě překvapilo, že abych dosáhl odpovídajícího lesku, musel jsem dát 4 vrstvy, původně jsem si myslel, že 1 vrstva to spraví, ale kdeže. Je zajímavé, jak se lak prodere každou skulinkou, asi jsem nebyl úplně důsledný v zalepení podstavce, takže jsem si nalakoval kousek na podstavci, ale šlo to nakonec celkem slušně sleštit leštěnkou.
Tak a HOTOVO, o víkendu se bude zařazovat do sbírky.