Minirecenzia Avia 21 Furgon (De Agostini-IXO) vs. Saviem SG2 (Altaya-IXO)
Pridávam pár fotiek oboch modelov na porovnanie + moje dojmy.
Najprv som si za celkom fajn cenu kúpil Saviema, s tým že za nie moc šťastnú prerábku od FoxToys by som nedal toľké peniaze. Keď sa ale nedávno objavila v ponuka pravá Avia 21, tak som neváhal. (dal som za ňu skoro 20 eur, tak dúfam že o pár mesiacov sa neobjaví v Lacných knihách...)
Myslím, že Avia je lepšie spracovaná a pre fanúšikov áut východného bloku určite zaujímavejšia. Oproti Saviemu má väčšie kolesá, smerovky a zadné svetlá sú poctivo spravené z plastu, vzadu aj s dobrou farebnou schémou. Avia má aj zásterky a výfuk vyvedený do boku. Oproti Saviemu je o dosť, ľahšia, takže gumy tak netrpia.
Pre mňa je to teda najzaujímavejší model z ruskej kolekcie Autá v službe. Nápis Školské obedy je celkom decentný, možno ho časom niečim prekryjem.
No a teraz pár slov k nedostatkom Avie. Model balený v klasickom blistri bol dosť zapackaný, akoby umastený. Najviac to bolo vidieť na oknách. Je to nejaká mastnota, moc to nešlo dole ani jarou.
Nástrek bielej strechy trochu zasahuje do modrej nad dverami vodiča, čo mi až tak nevadí. Horší je klasický nedostatok kultoviek - krivo nalepené svetlá.
Sú to ale iba také detaily, takže model hodnotím ako veľmi dobre spravený (z kategórie časopisových samozrejme).