Modely TATRA 1:43

Odpovědět
miroussm

Re: Modely TATRA 1:43 resin

Příspěvek od miroussm »

Tak to jsem pánové rád, že Vám trošku zkazím věkový průměr. Za nedlouho mi bude 31 let. Autíčka miluju od malička, dodnes mám do jednoho všechny své angličáky z dětství a neprodal bych je za nic. Byť je mám někde v krabici a nevidím na ně. Ale mají pro mě neuvěřitelnou citovou hodnotu. Modely na nějaké úrovni sbírám od patnácti. Sice nejsem ten sběratel, co autíčka furt ošahává, nebo upravuje. Já je mám ve vitrínce, která je neprodyšně uzavřená proti prachu a otevírám jí akorát když přidávám nový model. Ale často si před ní sednu a jen se kochám.

Pravdu máte, že dnešní doba je neuvěřitelně konzumní a když vidím, co za kraviny lidi kupují, nevěřím svým očím. Já tedy také umím utrácet, to né že ne. Kromě modelů mám 50 let starý skutečný auto a 350 let starej dům a do těchto dvou věcí investuji čas i peníze. A když zbyde, raději je procestujeme. Zrovna včera jsme byli v jedné drahé restauraci, kde jídlo nejde pod 500,- kč. Dostali jsme to dárkem, jinak bych tam nešel. I bych si třeba tu večeři tam mohl dovolit, ale přišlo mi strašně divný se dívat na plnou restauraci lidí s vědomím, že tam za večer a jen za jídlo utratí něktěří třeba měsíční rozpočet některé chudčí rodiny na jídlo. Zatím nemáme děti, takže se třeba úplně zle nemáme, ale kruci stejně si dvakrát rozmyslím, za co dám peníze a za co ne. Přesně jak píše kolega, na co mít TV s úhlopříčkou jak kino?

Každopádně věřím tomu, že modelaření jako takové upadá. Každá generace má něco a když jsem byl já mladý, určitě si ti starší klepali na čelo a něco si o nás mysleli, ale dneska když vidím puberťáky, příjde mi, že jediný jejich zájem je facebook a youtube a tím pro ně Svět skončil. Možná u nás na vesnici v horách se ještě najdou výjimky, ale když jsem ve městě, tak se nestačím divit. Není divu, že pak v obchodech s modely bývám nejladší návštěvník...

sberatel21

Příspěvek od sberatel21 »

Otázkou do budoucna je zda globální zájem o modely bude takový, aby byl pro výrobce ještě rentabilní. Zatím to z velké části zachraňují východní trhy, které byly dlouhodobě zanedbávány v oblasti výskytu profesionálních modelů jejich trhů, nicméně až se i tento potenciál zaplní je otázkou co bude dál... Určitě výroba modelů jako taková pochopitelně nezanikne, jen nemám příliš velké mínění o existenci profesionálních výrobců. Spíš bych to viděl na malosériové výrobce, např. jako takový RO models v současnosti, který vyrobí cca 20 tatrovek ročně pro předem vytvořené objednávky. Určitě by se rozrostla nabídka výrobců této kategorie podle různých preferencí zákazníků. Nevím, možná by to nemuselo být tak špatné a třeba to je vše jen domněnka a trh si dokáže poradit i s přibývající tendencí po virtuálnu... a vše zůstane ve stejných kolejích.
..."neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí"...:)

H+H+

Příspěvek od H+H+ »

FKS: Díky za kontakt a podle času se tam zajedu podívat. Bydlím v Plzni, ale pracovně jsem vetsinou v Jižních Čechách. Koukal jsem, že obchod je zaměřený hlavně na vláčky, ale ty mě zajímají taky. Koníčku mám víc. Nostalgické lokomotivy a hlavně youngtimery v meritku 1:1. Oblíbená předválečna auta jsou cenově někde jinde a pro běžný provoz se moc nehodi :P

FKS

Příspěvek od FKS »

H+H+ píše:FKS: Díky za kontakt a podle času se tam zajedu podívat. Bydlím v Plzni, ale pracovně jsem vetsinou ...
Obchod v ČB právě na vláčky zaměřený až tak moc není (ale asi tam také jsou, ale ty nějak nevnímám), je to obchod s modelářskými potřebami (barvy, stavebnice atd.), ale nejvíce tam jsou vystavené asi hotové kovové modely. Podle internetu mají i obchod v Plzni, ale na co je hlavně zaměřený nevím.

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

miroussm píše:Tak to jsem pánové rád, že Vám trošku zkazím věkový průměr. Za nedlouho mi bude 31 let. Autíčka ...
To jsem rád, už jsem se chystal, že tady budu chodit pro pivo. :D
Já jsem dostal první kovová autíčka, když jsem ještě nechodil do školy. Byly to ruské modely žigulíků a moskvičů, na svou dobu velmi pěkné. Ty ale ještě padly za oběť mému nízkému věku. Pak jsem dostal první skutečné angličáky na Ježíška, když jsem chodil do první třídy. Dodnes si úplně vybavuji, jak jsem pod stromečkem otevřel krabici a tam byly 3x2 seřazeny krabičky nádherných Matchboxů (3x SpeedKings, 1x SuperKings) a 2 dragstery od Corgi. Dodnes nechápu, jak se to mamce tenkrát podařilo sehnat. Tyto už jsem opečovával a mám je dodnes ve vitríně v bezvadném stavu.

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

sberatel21 píše:Spíš bych to viděl na malosériové výrobce, např. jako takový RO models v současnosti, který vyrobí cca 20 tatrovek ročně pro předem vytvořené objednávky.
Určitě si také myslím, že budou čím dál více převažovat menší výrobní série. To byl také hlavní důvod, proč jsem po velkém zvažování, když jsem opustil měřítko 1:18 a šel jsem zpátky do 1:43, dal přednost klasickým vozům v resinovém provedení. Hodně jsem zvažoval IXO Museum, Oxford, starší Minichamps atd. Ale nakonec jsem se přiklonil k NEO, GLM, AutoCult, Matrix.... Nechtěl jsem to míchat, protože ty technologické rozdíly jsou zřejmé a vedle sebe se mi to nelíbí. Resin je technologie pro menší série a tudíž má asi budoucnost. Navíc v měřítku 1:43 se mi jeví výhody/nevýhody resin/diecast tak fifty-fifty. U 1:18 mi přijde nájezd na neotvírací resinové modely úplným popřením smyslu tohoto měřítka.
Spíše mám do budoucna obavy, aby to neskončilo pouhým prodejem software, z něhož si svůj vytoužený model vytiskneme na domácí 3D tiskárně. Ale to snad ještě nějaký čas nehrozí.

H+H+

Příspěvek od H+H+ »

To teda koukam, jak se uzasne ozivila diskuze. S názory vesměs souhlasím a mám fakt radost :)

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Taky mám radost, je to prima. :)

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Již mám objednáno. :-)
Kdo jste fanda do vojenských, tak na modely-autíčka mají limity i AČR.

Obrázek
Naposledy upravil(a) Dali.B dne 23 srp 2018, 09:36, celkem upraveno 1 x.

sberatel21

Příspěvek od sberatel21 »

Já už ji mám několik týdnů doma přímo od Kadenu. Údajně však neexistuje reálná předloha stejně tak jako vojenské.
..."neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí"...:)

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“