Existují transparentní (průhledné) modelářské barvy. Pro tónované - zatmavené sklo jsou vhodné např. Tamiya X19 - Smoke,nebo Mr.Hobby H95 - Smoke grey. Doporučuje se nanášet stříkáním stříkací pistolí v několika velmi tenkých vrstvách. Počet vrstev závisí na stupni zatmavení. Není to sprej!! Barvu lze nanášet i štětcem, ale to je vhodné jen na malé plošky. Ne na okna modelu. Pro zrcadlový efekt zatmavení existuje i modelářská samolepící folie od firmy Tunermodelfactory (stejná je přikládána do některých stavebnic Tamiya - rally auta ze Safari rally).carabo píše:ZdravímJa by som sa chcel opýtať tych skusenejších ako na tónované skla. Mám momentálne taky problem, že by som potreboval z ...
Přestavby a úpravy modelů...
Re: Přestavby a úpravy modelů...
Vďaka za radu, budem sa musieť s tým popasovať, už teraz mi beha mráz po chrbte ked pomyslím na tie okná.
Tamiya dělá "zatmavovací" sprej pro lexanové karoserie který lze použít i na ostatní modely. Nesmí se stříkat moc z blízka ale ani moc z dálky. Chce to jen několikrát lehce poprášit. Hlavně je to o cviku a je lepší si to nejdříve vyzkoušet nanečisto.
sbírka rally modelů 1/43 českých a československých posádek
www.karno-rallymodely.cz
www.karno-rallymodely.cz
Já použil na modely samolepící tmavou folii, která se dělá na skla automobilů. Vyrábí se v různých stupních zatmavení.
Ahoj a Ďakujem všetkým za rady.
Twor70 prosím Ťa a vedel by si trošku upresniť a popísať ako sa stým robí, niejaky skrátený postup, kde to kupiť a popripade foto modelu kde si to použil. ĎAKUJEM
Twor70 prosím Ťa a vedel by si trošku upresniť a popísať ako sa stým robí, niejaky skrátený postup, kde to kupiť a popripade foto modelu kde si to použil. ĎAKUJEM
Folie jsou třeba tady : (nefunkční link odstraněn adminem) nalepil jsem na stávajici skla,ořezal a bylo to
nefunkční link odstraněn adminem)
nefunkční link odstraněn adminem)
tieto folie sa daju použiť na rovne sklá. Ale či sa budú dať použiť na kopulovité sklo ako je to v tvojom prípade Majo. Jedine po nastrihaní na pásiky, len aby sa to nezvlnilo. Treba predtym vyskúšať na nejakom podobne oblom tvare.
Pravda Roman, ale zaujalo ma to, nie je to zlý nápad a predpokladam, že to inšpirovalo aj ďalších kolegov. Vyskušam test, mám porsche carrera 6 starý plasťak z detstva tak to zoženiem a uvidime čo to povie na kupolu. Nič za to nedám, ak to bude nevhodné tak to budem striekať s tamiyou alebo Gunze smoke, ktorý ste mi všetci poradili. Modely zatial nedošli, sú niekde možno ešte v číne, takže to necham asi až po novom roku. Včera som sa dozvedel, že na Vianoce príde brat s deťmi takže modely pekne pod zámok a modelarčinu na klinec, každopadne keď začne stavba tak založim vlákno a sfotím celu stavbu.
Pokud se folie ohřeje, např. fénem, dá se krásně natáhnout i na oblé sklo. Řekni si někde v servisu o zbytek, kterých mají spoustu a vyhazují je, a pak to vyzkoušej.
sbírka rally modelů 1/43 českých a československých posádek
www.karno-rallymodely.cz
www.karno-rallymodely.cz
Nanášení samolepících folií chce trpělivost. I na malých ploškách se mohou tvořit mezi povrchem modelu a folií malé bublinky vzduchu, které se při vyhlazování nevytlačily. Folie se proto nenanáší na suchý povrch,ale na povrch na který je nanesena slabá vrstva roztoku vody se saponátem, který zabrání okamžitému přilepení folie na povrch a lze ji ještě po povrchu posouvat. Po jejím správném ustavení se folie pomalu vyhlazuje od středu ke krajům, aby se postupně vytlačily roztok a vzduch mezi povrchem a folií a nevznikly již zmíněné bublinky. Chce to cvik a trpělivost. Polepení oblin je obtížnější a závisí na pružnosti folie. Folie musí být celistvá !!! S tou modelářskou to jde, ale je dost náročné vyhladit povrch tak, aby nevznikly "varhánky". Chce to vystřihnout z folie přibližný rozvinutý tvar, tak aby kopíroval polepovaný povrch. To je proto, aby se omezila tvorba zmíněných varhánků. Jak už se folie na povrch přichytí už s tím nejde dělat nic. Jestli je dostatečně pružná i ta folie pro velké automobily, aby zvládla i malé poloměry zakřivení na modelu a to i po nahřátí netuším. U nahřátí folie u tak malých rozměrů bych se ale obával již zmíněných bublinek...S obojím nemám u těchto folií na modelech zkušenost, tak nevím...