Vďaka bohu že končia. Kto to má furt zbierať?! Kto vydržal od začiatku s predplatným, tak klobúk dole. Ja som si pri nejakom 30. čísle začal kupovať už len modely, ktoré sa mi páčili a reálne u nás jazdili.
Priznávam, mám pár modelov z iných kolekcií za nehorázne peniaze, ako napríklad Furgona či Tamro, ale jednoducho to bolo niečo čo som chcel. Škodovky z poľskej kolekcie nebol problém zohnať za cenu zodpovedajúcu špeciálnemu číslu, takže ďakujem priekupníkom z Bazošu.
Myslíte, že príde DeAgostini s nejakou inou automobilovou kolekciou? Lebo v krajinách, kde kultovky skončili to tak nevyzerá...
Nevím proč se tu někdo raduje, že kolekce končí. Přece nikdo nikoho nenutí, aby si kupoval vše. Je jasné, že v kolekci je mnoho modelů, které mezi kultovní automobily ČSSR vůbec nepatří ,a o jejich existenci mnozí vůbec ani nevěděli. Jenže mezi nimi byly i takové, které se sice za kultovní považovat také nedají ,ale byly známé i u nás. Jenže na druhé straně v kolekci nebudou již zmíněné Škodovky, ale i další modely, které v jiných kolekcích vyšly a mezi kultovní auta ČSSR rozhodně patřila. namátkou Moskviče 403,408 se čtyřmi světly,412....A to je trošku podraz na ty, kteří mají kolekci celou a na další zmíněné modely čekali....Samozřejmě, že je možnost koupit modely jinde, z polské, ruské, nebo rumunské série....To mnozí udělali v případě některých typů ,které byly typické pro tu, nebo onu zemi. Ale kdo by to čekal u Škodovek, že se tak DeA zachová a kolekci ukončí bez nich.... Většině opravdových sběratelů nejde o peníze ,ale o princip kolekce jako takové. Teď je to ale jasné a nic jiného než si model pořídit jinde (ale taky dráž) nezbývá...
Dal som tam smajlíka, tak to netreba brať hneď smrteľne vážne.
V každom prípade ja tam podraz nevidím, lebo nikde nesľubovali čo všetko má v ČSSR kolekcii vlastne vyjsť. Tuším tu okrem špeciálneho čísla s Favoritom nebol žiaden model, ktorý by nevyšiel v Poľsku a v čase keď tu vyšla prvá Škoda (až s číslom 137) sa už tušilo, že kolekcia čoskoro skončí. Podľa mňa je to celé o kúpyschopnosti danej krajiny v čom Poľsko a Rusko rozhodne vedú. Zrejme im je pohodlnejšie predať v Poľsku celý náklad čísla s tým, že si to rozoberú aj priekupníci z Česka a Slovenska, ako keby to číslo mali vydať aj u nás, ale už im polovica ostane nepredaná. Napríklad som bol prekvapený koľko Tatraplánov sa v bratislavských trafikách povaľovalo viac ako mesiac, nikto to nechcel. Aj tak ale máme v ČSSR kolekcii 7 československých modelov vrátane abrexáckeho Favoritu a celkovo 145 čísel + 2 špeciálne, čo je myslím celkom slušné (aj keď áno, je tam asi 40 modelov, ktoré u nás nejazdili).
V poslednej dobe sa vo viacerých e-shopoch objavili modely zo skončených kolekcií z Rumunska aj niekdajšej Juhoslávii. Celkom by ma zaujímalo, či tie modely boli v obehu a vrátili sa ako nepredané, alebo je to časť, ktorú DeAgostini vlastne ani nikdy neodkúpilo a len to trčalo v nejakom centrálnom sklade.
Něco málo z polského fóra po oznámení další škodovky (Š 100) v polských kultovkách:
Czesi obserwując kolejne wydania w naszej kolekcji, pewnie piany z ust dostają... (...jako že nám teče pěna z úst vzteky po další škodovce v jejich kolekci...)
No oni chyba też to dostaną, nie? Inna rzecz, że seria CSSR bez Skód była idiotyzmem jakich mało, a tak było do tej pory. (...jako že se snad taky dočkáme, ne? Ovšem na druhé straně že je série ČSSR bez škodovek pitomost jako žádná jiná, jak bylo do teď...)
Co víc k tomu dodat, naprostá pravda.
Mnohokrát jsem na tomto fóru reagoval na některé modely, že mají pramálo co společného s naší motorizací dávné či nedávné doby a dočkal jsem se pouze reakcí jako že buďme rádi, že tu vůbec něco vychází. Znovu opakuji, je to naprostý výsměch českým sběratelům.
Z posledních modelů jsem byl zvědavý snad jen na tu Ladu 2105 (ostatní mám z kultowek PRL-u), ale protože ta Lada je paskvil (kapota z 2107), nemám o ni zájem a tudíž s touto kolekcí končím pánové.
Ta "speciální číslo" se Škodou Favorit byl "úlet" v podobě modelu od Abrexu. Podobně byly dárky pro předplatitele Š 1000 MB a 120,které byly také Abrex. Jak k tomu přišli to nikdo neví. Oba tyto modely pak byly v polské kolekci později vydány ,ale ty s Abrexem nemají nic společného. Š1000 MB pak vyšla i v normální edici. O tom ,že není o modely u nás zájem, je mírně řečeno hloupost. Š 1000 MB hned, ještě tentýž den byla ve většině trafik vyprodána. A věřím, že by to bylo i s ostatními Škodovkami. Tatraplán (T600) si už moc lidí nepamatuje, tak si ho koupili jen Ti, kteří vědí o co jde. I tak tento model zmizel (alespoň tady) během týdne. Jenže už předtím se počet prodejců značně zúžil, takže v krajském městě, kde bydlím postupně modely přestaly do trafik chodit a to i do těch, které vše prodali. To je i můj případ,kde chodily do zdejší trafiky dva až tři kusy a dva( z nich jeden byl pro mě) byly zamluvené. Poslední byl Tatraplán a pak už ani kus!!! Takže jsem našel trafiku, která modely stále bere...Je však široko daleko jediná.Připadá mi to tedy jako řízené ukončení "pro nezájem"....Ostatní snad není třeba komentovat. Je nová přece nová doba...
No co čekat od společnosti, která konkurenční výhodu staví na nerespektování autorských práv a občurování výše DPH tím, že model přibalí k časopisu...např v Polsku by samotný model měl DPH 23% a když se přibalí k "časopisu" tak má 5% procentní sazbu. To je panečku byznys...
V kapitalistické džungli je přeci možné úplně všechno co její zákon nezakazuje. To nás učí všichni ti elévové tržního kapitalismu už skoro 25 let a masírují tím mládež již ve školách. Mě by spíš zajímalo jak to je se škodovkama u nás? Proč jsou v distribuci pouze dva kusy? Buď přeci získali autorská práva nebo ne. Nejspíš se ale pro každý model získavají samostatně, protože jinak mě to nedává smysl. Vždyť i jejim rozumovým schopnostem musí být jasné, že Škoda = Československo a tudíž zaručený zisk o který jde přeci až v první řadě, jak káží všechny kapitalistické příručky!
..."neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí"...
Keby som bol DeA, vydával by vždy danú sériu s rovnakým časopisom v angličtine vo všetkých štátoch EU a hotovo... bolo by to jednoduchšie a možno celkovo by bol z toho aj väčší zisk. Lenže to by sa potom nedalo špekulovať s DPH a inými kšeftami, všakže pane DeA / Atlas ??? ...
Že vam to vadí, ta nízka cena. Však ne kapitalicmus ale (postkomunesmus) si to vybíra na obyčejnych lidech. DeA ma snad tady nějaké zastoupeni. Takže blbec je zase český člověk a ne talián. No, ale nejspíš na tom postu sedí člověk, kterému běží plat, zajíma se o motýly a hačkováni a je mu jedno jestli tam bude Zaparožec, Škodovka a nebo vůbec nic.
Dneska je to postavené na hlavu, kapitalismus by se měl řídit ziskem, což se v tomto případě evidentně neděje. Ještě, že jsem tu kolekci neodebíral, protože to bych byl teď pořádně nasranej . Mít dvacet variant Syren a jednu Škodovku
Jinak ještě se vrátím k té Š105 z kultovek, dneska mi přišla a když jí tak porovnávám se skutečným autem, strašně se mi nelíbí přední čelo, podle mě je tam moc vysoká plechová část od nárazníku k plastové masce a opticky to vypadá, jako by plastová maska byla stejně vysoká jak část plechová, což samozřejmě být nemá. Také je tam o řadu větrační mřížky navíc.