Kovové i resinové modely trolejbusů a autobusů 1/43

Odpovědět
miroussm

Re: Kovové i resinové modely trolejbusů a autobusů 1/43

Příspěvek od miroussm »

I na tomhle se mi ty světla zdají příliš velká. Škoda, kazí to dojem. Každopádně doufám, že jednou bude lepeňák, na ten se fakt těším.

Pavel Rajm

Příspěvek od Pavel Rajm »

Z novinek v trolejbusech 1/43 dorazil jediný vyráběný sovětský patrový trolejbus YaTB-3 z roku 1938. Vyrábí ruská modelářská firma ULTRA MODELS. Model je slušný macek vážící přes kilo.

(nefunkční link odstraněn adminem)

Další novinky na (nefunkční link odstraněn adminem)
Ahoj všem - Pavel.

Pavel Rajm

Všechny moc zdravím.
První sovětský kloubový trolejbus SVARZ TS-1 z roku 1961. Model 1/43 vyrobila v padesáti kusové limitce ukrajinská KIMMERIA.

Tabulková přepravní kapacita je u tohoto osmnáctimetrového drobečka 224 cestujících, v reálu se jich ale prý do vozu nacpalo ve špičkách i tři stovky !!!
Mějte se fajn. (nefunkční link odstraněn adminem)
Pavel.

Pavel Rajm

Ahoj všem.
Před časem jsem tu tramvaj Tatra T3 již ukázal. Upravil jsem však diorama na focení modelů
o kolejový svršek a tak jsem vše znovu přefotil. S kolejemi to vypadá o mnohem reálněji.

Všechny moc zdravím
Pavel

hurvajs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hurvajs »

Pavle máš to super, vypadá to jak skutečné fota z ulice, dojem trochu kazí jen ty postavičky.

sberatel21

Příspěvek od sberatel21 »

Dovolím si jen krátce reagovat na úžasnou sbírku p. Rajma. Sice nejsem sběratelem trolejbusů přesto musím vzdát hold Vašemu sběratelskému odhodlání.
Co však obdivuji nejvíc je Váš postoj ke sbírce a jednotlivým modelům. Oceňuji zejména prezentaci, modely máte vybalené, umístěné v normální vitríně a je vidět, že netrpíte tou přehnanou až patologickou péčí o modely jako mnozí jiní sběratelé včetně mě. Spousta sběratelů má modely umístěny v originálních krabičkách a v podstatě si na model ani pořádně nesáhne.
Kdežto Vy, navzdory obrovským investicím, které do sbírky vkládáte si ji umíte náležitě užít. Kéž bych se i já v budoucnu do tohoto stavu dostal a dokázal si modely normálně vystavit bez přehnané obavy z prachu nebo působení slunečního svitu.
Držím pěsti do rozšiřování Vaší sbírky a děkuji za velkou inspiraci jež pro mě jste.
..."neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí"...:)

Pavel Rajm

Všechny moc zdravím !
Nejprve chci napsat poděkování pro sberatel21.
Velice děkuji za to co jste tu napsal, jsem rád že to co dělám přináší potěšení také druhým. Jen naváži na téma které jste uvedl, tedy vystavení modelů a péče o ně. Máte patrně pravdu v tom, že nejsem postižen jak píšete až "patologickou péčí o vystavené modely", na druhou stranu ale také nejsem v tomto ignorant.
Vitrína s vystavenými modely je sice obyčejná, původně otevřená knihovna se třemi policemi, koupená před lety ve výprodeji nábytku. Původní police dřevěné jsou nahrazeny sedmi skleněnými o síle 5mm., ze předu vitríny je pak na její vnější rozměr na míru uříznuté sklo 3mm. Toto přední sklo má po svém obvodu nalepenu 1cm. širokou těsnící gumu používanou do plastových oken. Ta dokonale přisedá k okraji vitríny, čímž je zamezen přístup prachu. Sklo je snímáno (v antistatických rukavicích) v případě focení vitríny, či manipulace s vystavenými modely. Takto je přístup prachu do vitríny minimální, vytření polic provádím antistatickou utěrkou zhruba dvakrát do roku.
Sluneční záření naštěstí řešit nemusím, vitrína je postavena na místě kde slunce přímo ani odrazem nesvítí.
Manipulaci a očistu modelů provádím v antistatických rukavicích pomocí štětečků na optiku a antistatických utěrek různých velikostí a druhů dle potřeby. Zde samozřejmě bez výjimky platí zásada, že holou rukou se na jakýkoliv model nesahá!
I suché a odmaštěné prsty zanechávají na modelu stopy (daktyloskopie se ošálit nedá) které se potom musejí i s pomocí roztoků zcela zbytečně odstraňovat mechanickou cestou a to nemá žádný model rád.
Otázka zní.
Není snad rozumnější nechat model v původní krabičce, vůbec jej nevybalovat a vyhnout se tak celému procesu očisty který jsem zde popsal ? Není to vše zbytečná práce která navíc modely poškozuje ? Podobných otázek na toto téma jistě můžeme položit řadu. Stejně tak na ně dostaneme řadu odpovědí. Každý z nás má tu svou odpověď a každý si myslíme že ta naše je správná. V tomto nechť platí ono "žít a nechat žít". Je to na svobodném rozhodnutí každého z nás.
Proč já to dělám, tak jak to dělám ?
Mám prostě potřebu se s těmi modely mazlit, dotýkat se jich, mít je na očích. Je to přiznávám možná dětinské, ale takto jsem s těmi modely v jakémsi soužití. Takto jsou součástí mého života.
Možná je beru trochu více než pouhé zmenšeniny skutečných vozů. Možná mám posunutý žebříček hodnot. Možná jsem blázen.
Pravda je asi někde mezi tím, ale žije se mi s tím krásně.
Ještě jednou děkuji.
Pavel.

Pavel Rajm

Ahoj Všem.
Model patrového sovětského trolejbusu YaTB-3 dostal "bratříčka".
ULTRA MODELS přišel ještě s jedním modelem tohoto typu, tentokrát je to upravená verze YaTB-3 v dvoudveřovém provedení. Takto byl upraven pouze jediný vůz z deseti vyrobených.
(nefunkční link odstraněn adminem)[/url]

Mějte se moc fajn.
Pavel.

jozefbicar

Příspěvek od jozefbicar »

Krása Krása Krása...
Toto mi momentlne velmi chyba...zdriavie sa pokazilo a tak mi nic ine neostava len dufat ze sa k modelom vratim..
Tieto stroje su fakt nadherne....
Krasna zbierka...

Pavel Rajm

Ahoj všem.
Po více jak dvouměsíčním půstu bez nového modelu je tu konečně přírůstek.
Komplet ruční práce z plastu Evergreene. Protektorátní vlek z roku 1943 SODOMKA DR 6 ve Zlínském provedení.

Přeji všem jen to dobré!
Pavel

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“