Kovové i resinové modely trolejbusů a autobusů 1/43

Odpovědět
ja1

Re: Kovové i resinové modely trolejbusů a autobusů 1/43

Příspěvek od ja1 »

lada píše:Ještě k těm autobusům s neděleným zadním oknem http://cs.wikipedia.org/wiki/Karosa_%C5%A0D_11

K doplnění odkazu.Autobusy ŠD 11 začínaly po funkčním vzorku stokusovou sérií Evropabus,která byla vyrobena ve dvou dávkách v roce 1968 a 69,jak je v odkazu napsáno,ale bez prototypu,protože konstrukce vycházela z tehdy už sériové městsské verze ŠM.Podstatným vzhledovým znakem byla nedělené přední a zadní okno,které bylo užší,než přední a tím je i pozměněná zadní partie oproti ŠM,která autobusu velmi slušela a také pouze jedny"bouchací"dveře vpředu.Mimochodem nedělená okna měly i tři funkční vzorky,devět kusů ověřovací série a první série městské verze ŠM do poloviny roku 1966 a také funkční vzorek kloubové verze ŠM 16,5.Pak už byla okna dělená.Jinak úplné označení verze Evropabus Je ŠD 11.2032 až 36 podle výbavy.Pro tažení rotelu LP 30 byla určena verze ŠD 11.2033 a není úplně pravda,že to byly jen autobusy z počátku série jak je uvedeno v odkaze.Bylo jich vyrobeno stejně,jako rotelů,tedy šest a byly to výrobní čísla série 001,002,003,052,053 a 095.Evropabusy měly mnoho dílů dovážených z tehdejšíhch západních kapitalistických zemí,včetně zmíněných nedělených oken.To bylo po roce 1968 nežádoucí,proto byla další výroba zastavena a znovu se výroba ŠD obnovila až v roce 1974 typem ŠD11.2040 a 2040 Turist u kterých byly ale všechny díly už domácí,nebo ze zemí RVHP a výroba byla co nejvíce unifikována s ostatními vyráběnými verzemi už s novými nárazníky a provedením blatníků.Vzledově je tedy tento typ podobný ostatním typům Má tedy dělená přední i zadní okna,která dostal už sériový typ ŠM ve zmíněném roce 1966, protože nikd nedokázal tak velké panoramatické sklo odpovídající kvality u nás ani jinde v RVHP vyrobit.Pokusy sice byly ,ale skla praskala....Tím se pozměnmila i zadní partie a vzhledově to autobusu uškodilo.Další podstatnou vzhledovou změnou byly další zadní bouchací dveře,které již vyžadovaly nové předpisy.Takže model v tomto foru je označen správně ,včetně roku výroby ,přesněji to je ŠD11.2040 Turist,který byl vybaven přetlakovým větráním pro které jsou na střeše dva vstupy vzduchu,čímž se liší vizuáně od běžné verze bez tohoto větrámí.Představuje tedy poslední verzi typu ŠD11,protože výroba této řady byla ukončena během roku 1981,kdy byl do sériové výroby zaveden typ C734 (linkový) a později i další verze této řady.I když opravdu úplně poslední verze ŠD11 byl dálniční expres pro linku Praha-Brno,ten byl ale vzhledově prakticky stejný jako typ Turist v oranžové barevné variantě.Ale i k modelu,aby to nebylo jen o předloze. Model vypadá pěkně a je sestavený čistě individuálně jako stavebnice z dílů od pana Plodíka.Mám pravdu? Chtělo by ho ale jěště polidštit doplněním SPZ,logem dopravce.To myslím ale úplně stačí.Ač jsem i modelář u aut nejsem příznivcem patiny a když ,tak jen velmi decentní....Jinak kritika,že to je model je typ ŠL,na to nelze reagovat.....

miroussm

Příspěvek od miroussm »

Další autobus, tentokrát první vlaštovka v podobě sedmistovkové řady. Dlouho jsem si přál, aby je někdo začal dělat. Sice jsou cenovkou mimo mé možnosti, ale snad alespoň na jeden našetřím. Jen se mi nezdá ta přední maska, resp.světla mě přijdou moc veliká, ve skutečnosti je od mřížky chladiče ještě plastový rámeček.

(nefunkční link odstraněn adminem)

ja1

Příspěvek od ja1 »

Nejspíš to zkresluje vše fotografie,protože v tom případě by byl autobus i úzký,alespoň na fotografii to tak vypadá.Spíš bych počkal na reálný model.Bylo by to totiž poprvé,co by se pan Plodík,což je nejspíš výrobce modelu, seknul.Cena je bohužel vysoká,protože jde o malosériovou ruční výrobu...Foxtoys modely pouze prodává....Snad by se dal sehnat hotový trochu levněji přímo od výrobce( ne ale o moc),nebo nesestavené díly jako stavebnice a model si postavit sám.
Naposledy upravil(a) ja1 dne 03 pro 2013, 17:35, celkem upraveno 1 x.

Pavel Rajm

Příspěvek od Pavel Rajm »

Ahoj všem.
Ta fotka opravdu zkresluje, v reálu je vše v pořádku.
Jen malá zmínka o ceně. Za těch zhruba 144 Euro je to ještě v pohodě. Ceny malosériových resinů venku jsou i o dost vyšší, 400 Euro za model 1/43 jako nic.
Tady vám ukážu dva modely trolejů 1/43 které jsem přivezl minulý měsíc od Jiřího Plodíka přímo od něj z Havlíčkova Brodu.
MAN/SCHUMAN/BBC - MPE 1941 a BUT/EEC - VERHEUL 1955.

Mějte se fajn.
Pavel Rajm.

miroussm

Příspěvek od miroussm »

Pavle můžu se zeptat, ty trolejbusy pro Tebe dělá stejný pán, co autobusy pro FOX? Nedisponuješ lepší fotkou tý Karosy?

Jinak ta cena věřím, že v zahraničí by to bylo dražší, jenže to by se zde asi neprodalo. Přeci jen ty platy jsou tu menší.

Pavel Rajm

Ještě jednou dnes ahoj!
Všechny ručně dělané resinové modely co má FoxToys v nabídce "AUTOBUSY 1/43" - tedy všechny autobusy a trolejbusy jak naše domácí tak zahraniční, vyrábí Jiří Plodík z Havlíčkova Brodu.
S tou cenou máš samozřejmě pravdu. Model u FoxToys za téměř čtyři tisíce je pro našince s běžným platem "na hraně", Plodíkův model prodávaný v Německu za 175 Euro u Konráda Pernetty - https://modellbusmarkt-oberammergau.de/ ... ren&type=1 je vzhledem k jejich platům pro Němce daleko dostupnější. Ale je to samozřejmě o tom, jak velký jsi do těch modelů magor a jak velké oběti jsi tomu schopný přinést. Já už jsem bohužel všechny "domácí" modely trolejů od Jiřího Plodíka vyčerpal, teď kupuji v zahraničí a tam už je to úplné šílenství. To už je i 600 US Dolarů za model, tak že pokud ten model chceš, žiješ jak poustevník. Jinak to holt nejde.
S pozdravem Pavel.

miroussm

Příspěvek od miroussm »

Ahoj Pavle,

díky za odpověď. Každý zkrátka kupujeme modely, které jsou v našich finančních možnostech. Já se zařiuji bydlením takže modely jsou na druhé koleji, i tak do nich cpu dost. Každopádně dávat tolik peněz do modelů, tak z mé přítelkyně je asi bývalá přítelkyně :D. Každopádně jeden autobus mi prý sama chce koupit, ale to je strop, který nepřesáhnu. Maximálně chci mít tři Karosy, RTO, ŠD a 700. Dál už vlak nejede i když modely jsou to krásné. Pokud vím, tak Ty jsi sbírku prodával ne? nakonec jsi tedy naštěstí neprodal?

Pavel Rajm

No bohužel prodal ! Všechny autobusy (78 modelů) a většina trolejů šla pryč. Zbylo mi jich asi šest.
Byl jsem po krk ve sračkách a nešlo to jinak. Ale naštěstí jsme se z problémů vyhrabali a já začal znovu. Sbírám ale už pouze trolejbusy. Zato s vervou ještě větší než před tím, zakousl jsem se do toho jak Pitbul . Manželka bude mít svatozář za tu trpělivost a toleranci co se mnou má. Za tento rok pořídím téměř třicet modelů trolejbusů, bylo by za to nový auto. Jak tedy vidíš, jsem do toho naprostý cvok a jdu přes mrtvoly. Jinak žiji jak poustevník, mám holí zadek, ale mám modely. Kdyby mě ty troleje někdo vzal tak pojdu jako pes. Je to celý můj život, o nic jiného nestojím.
Zřejmě je to na psychiatra , ale mě se takhle žije krásně.
S pozdravem
Pavel Rajm.

jozefbicar

Příspěvek od jozefbicar »

Pavle mas to krasne....pozeram tvoje stranky pravidelne a tie modely su uzasne...
pomali si aj ja uvedomujem ze nemozem zbierat vsetko co sa mi paci lebo v tych "srackach" budem aj ja a to som len invalidny dochodca...
Je to krasny konicek zberatelstvo aj ked to stoji prachy...a inak mas pravdu je to na psychiatriu....doktori by z nas mali radost...
je jedna taka pekna veta o chlapoch..."zoberte chlapovi to co ma rad...a on prestane bit chlapom"...
Tak vela krasnych modelov, mam co pozerat a citat :)

miroussm

Příspěvek od miroussm »

Myslím, že každá partnerka sběratele/ modeláře musí mít svým způsobem svatozář. U Tebe to bude asi dvojnásobné :D. Je škoda, že jsi musel prodat, ale to je bohužel život. Jen by mě ze zvědavosti zajímalo, prodala se celá sbírka najednou nebo po kouskách? Jestli najednou, tak to musel být někdo taky dobrej cvok :D.
A na nový auto se vykašli, tohle na hodnotě nabírá, auto jí ztrácí už když s ním vyjedeš před autoprodejnu :). Tak hodně nových přírůstků!

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“