Zaujalo mě toto téma u kolegů ohledně modelů 1:18.
Jako první příspěvek bych měl otřepené vnitřní ráfky kol u některých modelů IXO Museum. Já mám toto na modelech Delahaye 165 Figoni Falaschi a Mercedes 460 Nurburg. Zvlášť u toho Mercedesu mě to mrzí, protože to je jinak krásný propracovaný model. Je to asi vlastnost celé série, protože jesem u FT prohlížel několik modelů a měly to všechny. Nejde mi to na rozum, na modelu se dají záležet a pokazí to takovouhle prasárnou.
Jinak jsem na tomto fóru před nějakým časem viděl i otřepené vnitřní ráfky u formule 1, tuším to bylo Ferrari 126C2 Mattell Elite. U formule je tato chyba asi horší, protože je vidět skoro z každého úhlu pohledu.
Vady na modelech
Re: Vady na modelech
Ixo to majú takmer všetky, nie je to veľmi dobre prepracované na väčšine modeloch. Mňa vie strašne nazlostiť ak výrobca dotiahne model k podložke až natoľko, že zdeformuje pri tom kolieska, videl a mal som v rukách model kde bol kvôli tomu aj zničený podvozok modelu. A stačilo by to vyriešiť nejakým vložením medzikusu alebo nastaviť uťahovačku, ak je strojová na menší moment.
Tak tohle je přesně to co mi vadí na modelech asi nejvíce.carabo píše:...výrobca dotiahne model k podložke až natoľko, že zdeformuje pri tom kolieska
Koukal jsem,že Abrex už to řeší tím,že lepí na postavce ovály z průhledné folie v místě,kde se kolečka dotýkají podstavce.Před tím měli také deformovaná kolečka a vzorek pneumatik obtisklý v podstavci.Tím pádem byl i podstavec znehodnocený.
Dnes jsem si chtěl udělat radost a dokoupil jsem si zbylé modely od Abrexu,které mi chyběly.Zakoupil jsem si Octavii 2 sedan facelift a Roomster facelift.Již dávno jsem ztratil iluze o perfektních model tohoto výrobce.Octavia kromě lehkého pošrábání předního okna a lehce nalomeného zrcátka v celku dobrý.Roomster je ale mnohem horší."Nesedí" přední oční okna ke karoserii,ulomené zrcátko a kmpletně uvolněné obě části přední masky,špatně nakalované obě boční lišty na dveřích.Vybíral jsem ze šesti modelů a na každém byly tyto nedostatky.Vím,modely stojí u prodejce škodovek kolem 200 Kč,ale opravdu modely musí vypadat špatně?Mám doma od každé škodovky ,kterou Abrex vydal nejméně po jednom exempláři,tak sleduji "vývoj"nedostatků a začíná to být bohužel alarmující.
Tak to co sa mi zacalo diat na mojom modely sa mi este nikdy na ziadnom nestalo... nazval som to samodestrukcia modelu, lebo inac neviam vyjadrit tie sily, ktore posobia na deformaciu kridla. Zeby nejaka tahova sila? Ale ved ten plast alebo z coho to je to kridlo na ktorom su fotoleptane listy nemoze povolit len tak. Vyzera velmi silny. Naozaj sa to stal pre mna nevysvetlitelnym javom a chcem ho prezentovat aj vam, a mozno sa niekto najde, kto ma podobne problemy. Chyby ako obcasne odlepenie okennej folie a podobne su uplne bezne - ale toto nie. Je to model od Peako a dostal som ho do daru od jedneho pana odtialto. Pre porovnanie tu davam fotografie, ktore som nafotil ked prisiel balik versus dnes vecer.
Ziadne mechanicke znehodnotenie ako teplo, svetlo, naraz a podobne nenastalo.
predtym:

teraz:

Ziadne mechanicke znehodnotenie ako teplo, svetlo, naraz a podobne nenastalo.
predtym:
teraz:
Ahoj
Ja som sa ešte pred začatím zbierania modelov z tzv. resiny rozprával s viacerými modelármi a oni mi vysvetlili, že ak to budem zbierať mám si dávať veľký pozor na vlhkosť. Že ak je model aj nastriekaný a farba ho chráni pred vlhkosťou tak niejaka špára sa vždy najde a môže to spôsobyť deštrukciu modelu. Resin je fakticky polyuretán a ten sa z vodou neznáša. Skús sa porozprávať o tom s chemikom alebo s nieky z materialového inžinierstva. Týto modelári s ktorými som sa rozprával ani nemajú radi ak to volám resin, oni mi vždy nadávaju, že je to polyuretán, a nechápu prečo som ochotný dať take peniaze za model z tohto materiálu.
Ja som sa ešte pred začatím zbierania modelov z tzv. resiny rozprával s viacerými modelármi a oni mi vysvetlili, že ak to budem zbierať mám si dávať veľký pozor na vlhkosť. Že ak je model aj nastriekaný a farba ho chráni pred vlhkosťou tak niejaka špára sa vždy najde a môže to spôsobyť deštrukciu modelu. Resin je fakticky polyuretán a ten sa z vodou neznáša. Skús sa porozprávať o tom s chemikom alebo s nieky z materialového inžinierstva. Týto modelári s ktorými som sa rozprával ani nemajú radi ak to volám resin, oni mi vždy nadávaju, že je to polyuretán, a nechápu prečo som ochotný dať take peniaze za model z tohto materiálu.
To je fajn poznatok. Ale co je naozaj paradoxne na tom, ze prave tento model vyzera ze je z kovu a mozno akurat to pritlacne kridlo je z resiny kompletne oblepenej karbonovym dekalom. Ostatne resinove modely v zbierke (vacsina) je zatial nedotknutych a nenarusenych tymto sposobom. V kazdom pripade dam pozor na vlhkost. Dakujem.