Dobře, že se tohle téma zase otevřelo. Osobně jsem měl vždy ten názor, že se resinům důsledně vyhnu. Přesto u mě za poslední dobu došlo k několika ústupkům. Z prozaického důvodu. T603 od BoS jsem prostě chtěl mít a vím, že otevírací nikdy nevznikne. Je pravdou, že vnější prvky jsou jemnější a ostřejší, než kdyby byl model z kovu. I když některé starší kovové AA a CMC snesou i toto měřítko. No a jelikož jsem se nedávno rozhodl shromáždit několik Ferrari, které se mi celoživotně líbí, přivítal jsem možnost pořídit si ikonickou F40 jako novinku od GT Spirit. Starší kovové Kyosho je nesehnatelné, navíc je s chybami, je například příliš široké. Ve sloupcové vitríně bude F40-ka pěkně vidět z boku, vyndavat se běžně nebude, proto nemůžu mít ke vzhledu a dojmu žádné výhrady.
Tu a tam tedy resiny začínám brát jako součást sbírky. Pokud to má své opodstatnění, jak vystavit model, který zřejmě nikdo kovový a otevírací neudělá. Určitě bych ale za takovýto model nedal víc, jak 3000,- tam mám hranici. Zatím si nemyslím, že dražší resinové modely mají potenciál držet "investiční" hodnotu.
Ještě doplním, že mi uniká smysl kovových a neotvíracích modelů. Když už výrobce "ctí" diecast, tak sběratel vlastně "získá" horší ztvárnění detailů spolu s uzavřeným tělem...?? Těmto modelům se vyhnu i do budoucna určitě.
Mimochodem ta F40 je na většině shopů už beznadějně pryč