Bugatti T41 Napoleon - prosím radu

Pravidla fóra
Prosím opravte si obrázky které se špatně zobrazují nebo jsou nefunkční. Jinak budou z příspěvků odstraněny administrátorem.
marklukes

Bugatti T41 Napoleon - prosím radu

Příspěvek od marklukes »

Vím, že to patří asi do sekce 1:43, ale vím, že tu jsou sběratelé, kteří Coupé Napoleon mají v 1:18. Potřeboval bych radu:
Dopisuju si s výrobcem IXO ohledně barvy modelu. IXO vyrobilo pro časopisovou edici Altaya Coupé Napoleon dle mého barevně v pořádku. Teď v Norimberku ale udělali model v originální sérii IXO Museum, ale udělali tomu šedé boky, červený kroužek na kolech - prostě barevnou kombinaci coupé de ville Binder:
Obrázek
Napsal jsem mail do IXA, že aspoň ty boky by to chtělo modré, kupodivu mě odepsali a teď se s nimi dahaduju. Oni prostě chtějí model jinak barevný než Altaya, pokouším se jim vysvětlit, že Coupé Napoleon byl jen v jednom kusu. Teď mi navrhli, že model udělají celý černý a poslali mi tuhle fotku, ke které se neumím vyjádřit:
Obrázek
Poradíte mi, jak bych měl argumentovat?

H+H+

Re: Bugatti T41 Napoleon - prosím radu

Příspěvek od H+H+ »

Možná byl původně opravdu černý. Mám totiž doma časopis Automobil z r. 1964 a tam je také celý černý, tak nevím ;)

marklukes

Příspěvek od marklukes »

Taky nevím, v muzeu ve Francii v Mulhouse, kde by měl být originál, je v modré variantě. Taky jsem viděl na netu asi černou variantu, ale na nekvalitních černobílých fotkách; je otázka, jak se na takové fotce zobrazí tmavě modrá. Je fakt, že snad všechny BAREVNÉ fotky na netu ukazujou Coupé Napoleon s modrými boky. I všechny modely, které jsem viděl, mají modré boky. Včetně výrobců jako je třeba Heco. I Bauer v 1:18 má modrou.
Historie Coupé Napoleon je ze zkratce takováto (http://t613.blog.auto.cz/2008-05/sklopt ... di-kral-3/):
"Tímto vozem jezdil Ettore Bugatti až do své smrti v roce 1947. Po té se stal součástí rozsáhlé sbírky automobilů bratří Schlumpfových. Po konfiskaci jejich majetku se celá jejich sbírka stala součástí Musée national de l’automobile ve francouzském Mulhouse."
Taky těžko říct, jestli třeba vůz nedostal v průběhu let nový lak; takovouto historii jsem na netu nenašel. V každém případě ta šedá na bocích, jak to prezentuje IXO je asi nesmysl.

H+H+

Příspěvek od H+H+ »

Šedá na bocích opravdu nesmysl je a jde zřejmě o úmyslnou záměnu s druhou karoserii na podvozku 41 111, a to se záměrem odlišit model od stejných Altaya, Solido Age D´Or a jiných. No což, hezké by to bylo a proto nakonec (což bych fakt nechtěl) možná zvítězí komerční důvody nad zodpovědností vytvořit autentický model ;)

H+H+

Příspěvek od H+H+ »

Koukal jsem včera na model Bugatti 41 Napoleon Solido Age D´Or, který mám už asi 20 let, no a překvapive je celý černý. Je to ještě kousek vyrobený ve Francii a tam možná tehdy někdo pamatoval, že byl původně celý černý...možná. Tak fakt nevím.

marklukes

Příspěvek od marklukes »

Napadlo mě se obrátit na redakce některých motoristických magazínů. Většinou mi napsali, že jim žádné prameny nejsou známy. Dostal jsem tip zeptat se na Bugatti Trust:
http://www.bugatti-trust.co.uk/
Jsou tam dobré fotogalerie, třeba k té T41:
http://www.bugatti-trust.co.uk/photographs/v/album-11/

H+H+

Příspěvek od H+H+ »

Fotografie jsou super, některé jsem ještě nikdy neviděl, ale barvy karoserií se stejně určit nedají ;)

marklukes

Příspěvek od marklukes »

To se nedají, ale celkový dojem je ten, že původní auta asi měla víc černé barvy, než by se teď zdálo. Napoleon, Binder a Kellner - moc bych za to nedal, že ta auta byla původně celá černá. A je otázka, jak dnešní restaurované vozy či repliky odpovídají verzím z přelomu 20. a 30. let. A dohledat historii - asi není moc lidí, kteří by se k tomu mohli fundovaně vyjádřit. Já dostal od šéfredaktora jednoho magazínu tip právě na výše zmíněný Bugatti Trust, ale nevím, jak se svou téměř nulovou angličtinou jen s Google překladačem bych dal dohromady nějaký smysluplný dotaz.

prosecak

Příspěvek od prosecak »

Vážení ,
Royaly s karoserií Napoleon byly DVA!!
1/ na podvozku110 - 5 karoserie - vlastnil Ettore Bugatti
2/na podvozku111 - 2 karoserie vlastnil Thomas Patenotre který v roce 1936 nechal přestavět roadstera Armanda Esderse
Ty vozy jsou si dost podobné , ale liší se mimo jiné boční siluetou, kdy přední blatníky jsou protaženy níže a zadní jsou protaženy do délky, na zádi dominují vedle rezervy dvě plnící hrdla, dále kombinací barvy , na boku je skutečně perleťová šeď, provedením střechy, kdy na rozdíl od prvního vozu není prosklená, kličjami na dveřích a předním nárazníkem .
Dosud jsem nenašel nikoho, kdo by zmíněný druhý Napoleon vyráběl. To, co je na úvodním obrázku je zkráta kočkopes.
Zde můžete vidět skutečný Napoleon podvozku111 - 2 karoserie
http://www.ultimatecarpage.com/pic/3494 ... lle_2.html

marklukes

Příspěvek od marklukes »

Na podvozku 111 není Coupe Napoleon, ale Coupe de Ville Binder. Vypadá podobně jako Coupé Napoleon. U všech T41 na všech 6 podvozcích byla každá karosérie jen jedna. Žádná nebyla dvakrát nebo víckrát.

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/18“