Vady na modelech
Pravidla fóra
Prosím opravte si obrázky které se špatně zobrazují nebo jsou nefunkční. Jinak budou z příspěvků odstraněny administrátorem.
Prosím opravte si obrázky které se špatně zobrazují nebo jsou nefunkční. Jinak budou z příspěvků odstraněny administrátorem.
Re: Vady na modelech
Já už nějakou chvíli sleduji doma červený Mustang convertible 1965 od Ertl Precision100 (spolujezdcovy dveře) a červený Ford Ranger od ActionPerformance (celá karoserie), náznaky něčeho na laku jsou, zatím se to nezhoršuje tak se modlím aby to nic nedělalo ani do budoucna...uvidíme.
koukněte na ten přední blatník..myslíte, že jde "jen" o vadu laku nebo už to pod lakem pracuje?
http://www.smallcars.cz/osobni-auta/184 ... -1-43.html
Btw, pardon, že sem házím 1/43
http://www.smallcars.cz/osobni-auta/184 ... -1-43.html
Btw, pardon, že sem házím 1/43
může to být poškozený základ, blbí lak i pracující model, pokud se to mění je to jasné :-/
Sbírka modelů Citroën
Mě by hlavně zajímalo, jaká je souvislost a zda vůbec je nějaká mezi "klasickým" zincpestem - velké bubliny, zvlnění rovných ploch, výstupky a propady, který končí zlomy a rozpady modelů a dalším jevem označovaným jako paint rash, což se projevuje takovým zmatněním a mikrobublinkovatěním v laku, jako by lak trošku zpěnil. Je tohle taky výsledek koroze uvnitř v zinkoslitině, akorát ne tak výrazný jako zincpest, nebo je to spíše reakce mezi slitinou a lakem na povrchu, nebo důsledek špatně odmaštěných lakovaných ploch???
Mě se tento problém jeví jako mnohem závažnější než klasický zincpest, který postihuje tak 1-2% modelů. Ta pěna v laku je totiž mnohem četnější, třeba u takového Kyosha to odhaduju na takových 70-80% všech modelů. Kyosho je ovšem mezi výrobci, kteří by se rádi zařadili mezi prémiové naprostý extrém, co se týká nekvality slitiny i laku, je zde i nečetnější výskyt naprosto jednoznačně zincpestových modelů.
Mě se tento problém jeví jako mnohem závažnější než klasický zincpest, který postihuje tak 1-2% modelů. Ta pěna v laku je totiž mnohem četnější, třeba u takového Kyosha to odhaduju na takových 70-80% všech modelů. Kyosho je ovšem mezi výrobci, kteří by se rádi zařadili mezi prémiové naprostý extrém, co se týká nekvality slitiny i laku, je zde i nečetnější výskyt naprosto jednoznačně zincpestových modelů.
tých 70% je možno prehnané, ja viem o paint rashi len pri Kyošáckej červenej farbe. podla mna to suvisi len s lakom, zle aplikovana farba alebo špina v nej. lebo keď máš zinc pest,kovový diel sa ti zničí časom dosť, ale ked je na modeli paint rash, kovové diely zvyknú byť v poriadku
modrý Mondial, pekný Mondial
Taky se mi zdá, že díly kde je paint rash se časem nebortí, akorát nejsem schopen vysledovat, jak se paint rash objevuje a zda ho v průběhu času přibývá.
Ale opravdu to není u Kyosha jen červená, vyskytuje se to napříč barvami, velmi postižené jsou kromě červených také černé.
Ale opravdu to není u Kyosha jen červená, vyskytuje se to napříč barvami, velmi postižené jsou kromě červených také černé.
to by spíš ukazovalo na špatnou přípravu podkladu před lakem (něco jako u velkých aut pomerančový efekt)
Sbírka modelů Citroën
aha, pojem paint rash vidím prvně. Takže pokud se dejme tomu u modelu vyrobeného kolem roku 2000, tedy už postaršího, nedeformuje odlitek karosářského dílu ani nevznikají velké bubliny v laku, "jen" se vyskytují výše popsané malé napěnění nebo třeba jizvičky ve struktuře laku tak pravděpodobně nejde o zincpest, ale o chybu laku?
Naposledy upravil(a) RosaV8 dne 27 lis 2014, 11:38, celkem upraveno 1 x.
Tak teď ještě jestli i tento jev má nějaké vývojové fáze jak psal Dali, pozoruju to řadě svých modelů od Ertlu i GMP, naštěstí ve formě, kdy je to rozpoznatelné jen při velmi blízkém pohledu.