Nectes spavne noviny. ERTL prestal vyrabet vsechny svoje modely v meritku 1/18 a licenci koupila firma AutoWorld, ktera ted zacina postupne delat nektere dalsi baravene varianty jiz existujicich modelu ze serie ERTL Elite a ERTL Authenics. Prozatim ale nic uplne noveho.kdyby např. Ertl rozšířil svoji luxusní edici Authentics.
Muscle cars
Pravidla fóra
Prosím opravte si obrázky které se špatně zobrazují nebo jsou nefunkční. Jinak budou z příspěvků odstraněny administrátorem.
Prosím opravte si obrázky které se špatně zobrazují nebo jsou nefunkční. Jinak budou z příspěvků odstraněny administrátorem.
Re: Muscle cars
No nato jsem se právě chtěl zeptat- narazil jsem na modely AutoWorld a zdálo se mi zvláštní. že víceméně dělá to samé co Authentics, jen nové barevné provedení. Tak díky za info, alespoň v tom teď mám pořádek. Každopádně si myslím, že postupem času tím pádem budou mít "staré" modely Authentics čím dál větší cenu. A doufám, že rozšíří řadu modelůlazard píše: Nectes spavne noviny. ERTL prestal vyrabet vsechny svoje modely v meritku 1/18 a licenci koupila firma AutoWorld, ktera ted zacina postupne delat nektere dalsi baravene varianty jiz existujicich modelu ze serie ERTL Elite a ERTL Authenics. Prozatim ale nic uplne noveho.
Nevíte jestli tohle Ertl normálně dělal nebo si jenom někdo vyhrál s policejní verzí?
(nefunkční link odstraněn adminem)
RosaV8- tak jsem prolizal net a podle mě v téhle verzi to Ertl nedělal, spíš bych se přiklonil ke custom verzi
Jinak se musím pochlubit, že dorazil první z modelů- Chevy Nova 1970 SS od GMP. První dojmy jsou asi tyto- jelikož je to "obyčejnější" verze od GMP, tak má několik neduhů jako jsou zaslepené dveře a kufr, otevřít lze pouze motor, který je sice dobře zpracován ale není to úplně kvalita klasických GMP(i panty jsou obyčejné a ne krásně zpracované s pružinami). Jinak detaily a barva je na vysoké úrovni. Zkrátka jelikož Nova se dělá pouze v této oholené verzi, nezbude než čekat a doufat, že se chlapci z GMP rozhodnout i toto krásné auto udělat plnohodnotně(bohužel v to moc nevěřím- na zahraničním foru se to už řešilo a i interní zprávy z GMP jsou negativní, zkrátka by se jim to nevyplatilo). Na druhou stranu, za těch 35USD (+ pošta) člověk nemůže čekat zázraky
. Celkové moje hodnocení je tak 6.5/10. Už aby dorazila Shelby a El Camino od ExactDetail.
Jinak se musím pochlubit, že dorazil první z modelů- Chevy Nova 1970 SS od GMP. První dojmy jsou asi tyto- jelikož je to "obyčejnější" verze od GMP, tak má několik neduhů jako jsou zaslepené dveře a kufr, otevřít lze pouze motor, který je sice dobře zpracován ale není to úplně kvalita klasických GMP(i panty jsou obyčejné a ne krásně zpracované s pružinami). Jinak detaily a barva je na vysoké úrovni. Zkrátka jelikož Nova se dělá pouze v této oholené verzi, nezbude než čekat a doufat, že se chlapci z GMP rozhodnout i toto krásné auto udělat plnohodnotně(bohužel v to moc nevěřím- na zahraničním foru se to už řešilo a i interní zprávy z GMP jsou negativní, zkrátka by se jim to nevyplatilo). Na druhou stranu, za těch 35USD (+ pošta) člověk nemůže čekat zázraky

Jo to El Camino vypadá, jak bych to řekl...chrocht chrocht slint...prostě nádhera! Já dneska koukal na Camaro 69 a Barracudu od Highway 61. Překvapilo mě jak ten Plymouth vypadal vzadu nedodělaně. Asi už jsem se moc rozmlsal na GMP či co
A to Camaro, no v bílé s oranžovými pruhy se mu těžko něco vytýká.

No s tím rozmlsáním přesně vim o čem mluvíš. Pro mě jsou zkrátka GMP a ExactDetail špička. Jinak to Camaro mám v barvě Dusk blue- má klasicky odkrytá světla a musím kriticky říct, že se Highwayi docela povedlo. A jaký ročník Barracudy se ti líbí? Mě nejvíc zaujal rok 1970 a prakticky všechny barvy verze AAR (černá kapota a čárkovaný pruh po stranách). Mám na ní již delší dobu zálusk, ale zkrátka teď dostaly přednost jiné ameriky. Největší mazec je, když jsem na zahraničním foru našel, že jedna firma (Northern tool) vyprodávala 'Cudy a Challengery od Highway za 5USD!!!!!!!! Už jsem to stejně nestihl a problém je, že neposílali mimo USA. Za takovou cenu bych si jich koupil 5 

Cože?!? Kristova noho...to musely být fronty jak na favorita
Jinak tu barracudu jsem naživo viděl rok 69, červenou s lisovanými koly a poklicemi...ta se mi neskutečně líbila. Možná bych si jí i vzal, ale jak to mám v obchodě koupit za tu cenu, když vidím za kolik se dá sehnat na netu... No a teď sháním od Highway něco trošku většího - GMC 6500/Chevy C65 1/16 ve verzi flatbed...myslím, že by to byl perfektní přepravník na nějaký mustang "barn find", který bych si rád upravil z nějakého modelu od welly (dobře se rozebírají
).

-
Jáké vozy spadají do "kategorie" Muscle cars? Z toho, co tu je, jsem vyčetl, že to budou americké vozy z přelomu 60. a 70. let se značnými rozměry, značným množstvím chromu, značným výkonem a ještě značnjěší spotřebou...
Může to někdo upřensit - např. jestli "muscle cars" mohou být i vozy z 50. let...
Může to někdo upřensit - např. jestli "muscle cars" mohou být i vozy z 50. let...
To je sic pravda, ale nekteri lidi se stezovali, ze modely byly ve velmi bidnem stavu.když jsem na zahraničním foru našel, že jedna firma (Northern tool) vyprodávala 'Cudy a Challengery od Highway za 5USD!!!!!!!!
Ke vsemu je treba pristupovat socioekonomickopoliticky! Kult muscle car byl pro siroke masy, cili auto muselo v princiou splnovat 2 podminky - byt levne a byt vykonne. Byt levne znamena, ze muscle car je stredne velke auto (na americke rozmery) a vykonne znamena ze melo vykonove orientovany V8. Absolutne klasicky muscle car je Pontiac GTO Judge, nebo Oldsmobile 4-4-2 nebo Chevrolet Chevelle SS - tyto auta presne splnuji definici muscle cars - jsou to skutecne stredne velka (intermediate size) auta. Do muslce cars se jeste pocitaji i "velka" auta (full size) - napr. Chevrolet Impala SS a z opacneho konce do muslce cars take spadaji pony cars, coz jsou muscle cars "mensich" rozmeru - priklad - vykonove orientovane mustangy, cudy, challengery a camara. Ale obecne pozor, kdyz se rekne napr. mustang nebo cuda, ne kazdy mustang nebo cuda patri do muscle cars/pony cars - patri zde pouze vykonove orientovane verze. Dalsi pozor je, ze do kategorie muscle cars nespadaji sportovni auta, ikdyz take maji svaly. Priklad je corvetta - ta neni muscle car a duvod je ten, ze sportovni auto je drahe auto a to jde proti defnici muscle car.Jáké vozy spadají do "kategorie" Muscle cars? Z toho, co tu je, jsem vyčetl, že to budou americké vozy z přelomu 60. a 70. let se značnými rozměry, značným množstvím chromu, značným výkonem a ještě značnjěší spotřebou...
50.-tym letym spise vladnul kult hot-rodingu, cili po domacku upravena vykonna auta. Ale s postupem casu, jak se "prumerni" americane stavali linejsi a linejsi a chteli jenom frajerit, tak uz si doma nic nechteli upravovat a chteli dostat svuji nadupanou karu hned z obchodu - vznik muscle cars. Prvni muscle car se obecne bere Pontiac GTO z roku 1964, cili polovina 60. let se da povazovat za zrod muscle cars.
Co se tyka pojmu muclce car, tak v dobe vrcholu tohoto kultu, coz je rok 1970, se tento pojem jeste vubce nepouzival a zacal se pouzivat a na konci 70. let, kdy uz skutecne muscle cars neexistovaly.Takze muscle cars byly muscle cars a ani o tom nevedely.
A kdy jsem se tak o nic rozepsal, tak prikladam par fotek mych modelu - vice na mem webu.
1970 GTO Judge (GMP)

1970 Chevelle SS (Exact Detail)

1971 4-4-2 (Exact Detail)

1967 Impala SS (ERTL Authentics/Supercars)

1970 Hemi Cuda (Highway 61/Supercars)

Velmi vyčerpávající info a hlavně dobře formulované. Taky už nějaký čas v tomto oboru bloudím a jak napsal lazard nejvíc úsměvný mi přijde, že pojem Muscle cars vznikl později, kdy už se vlastně muslce cars nevyráběly. Já jsem si také k tomuto tématu pořídil velice pěknou encyklopedii- The ultimate muscle cars, vyšla i s poštou okolo 400,-. Je zde spousta fotek a technických údajů, zahrnuje i moderní verze (trošku si protiřečí, jelikož obsahuje i corvetty). Sice nejde do hloubky, ale pro úplný začátek je myslím naprosto ideální. Ještě jsem zapomněl, že je samzřejmě v angličtině (u nás pochybuju, že něco takového vyšlo a vyjde).Byt levne znamena, ze muscle car je stredne velke auto (na americke rozmery) a vykonne znamena ze melo vykonove orientovany V8. Absolutne klasicky muscle car je Pontiac GTO Judge, nebo Oldsmobile 4-4-2 nebo Chevrolet Chevelle SS - tyto auta presne splnuji definici muscle cars - jsou to skutecne stredne velka (intermediate size) auta
Jinak musím říct lazarde, že ti hodně závidím toho tvýho Judge a Chevella 70, oba mám na svém wishlistu na předních pozicích. Hlavně u toho GTO je to spíše otázka peněz- už i na eBay se prakticky nedá sehnat pod 100USD(bez pošty)- brácha měl ještě kliku a asi před rokem sehnal GTO verzi Hummbler za super cenu 52USD. No holt budu muset napsat v prosinci ježíškovi a snad to dopadne

ještě titulní strana knížky