Uzavřené 1/18 - nový trend?

Pravidla fóra
Prosím opravte si obrázky které se špatně zobrazují nebo jsou nefunkční. Jinak budou z příspěvků odstraněny administrátorem.
Fricoolinek

Uzavřené 1/18 - nový trend?

Příspěvek od Fricoolinek »

Přiznám se - a z postů je to vidět - že moje aktivita je zde poněkud nárazová (nyní mojí aktivitu probudil Kaleidoskop, kdy jsem se o radost z této nové kolekce měl potřebu tak trochu podělit ;) ), tak nebudu zastírat, že mi poněkud může ujíždět vlak - lze v posledních několika málo letech hovořit o jakémsi trendu zavřených 1/18-tin? A to nejen resinů např. od Otto, ale i kovových modelů od manistreamových výrobců typu Norev, Minichamps nebo Kyosho? Od těchto výrobců jsem tak nějak vždy očekával, že minimálně tam budou otevírácí prvky v rozsahu přední dveře + kapota, teď ale koukám, že by se člověk mohl "ošklivě" pomýlit a třeba při nákupu na e-shopu pořádně číst popis modelu.

Co to? Rozumím, že je pochopitelně uzavřený model levnější na výrobu, leč i kdyby to jeho cenu zvedlo třeba o 33-50%, není to stále přijatelné navýšení? Příjít o násobně lepší vzhled do interieru či do motoru (resp. motor tam vůbec není), případně o atraktivní způsob vystavení s otevřenými prvky, kupříkladu na otočném podstavci. Jasně, spáry - ovšem nějak nejsem z těch, co by "šílel" z toho, že spára není 18x menší, ale třeba jen 9x.

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Re: Uzavřené 1/18 - nový trend?

Příspěvek od Dali.B »

Současný trend u většiny výrobců se dá zobecnit - ošidit co se jen dá. Neotvírací osmnáctina z mého pohledu zcela ztrácí smysl. Vždyť právě možnost otevírání bylo to, co šlo ruku v ruce se vznikem tohoto měřítka. To jsme klidně mohli zůstat u 1/43.

Marfil13

Příspěvek od Marfil13 »

Dobře, že se tohle téma zase otevřelo. Osobně jsem měl vždy ten názor, že se resinům důsledně vyhnu. Přesto u mě za poslední dobu došlo k několika ústupkům. Z prozaického důvodu. T603 od BoS jsem prostě chtěl mít a vím, že otevírací nikdy nevznikne. Je pravdou, že vnější prvky jsou jemnější a ostřejší, než kdyby byl model z kovu. I když některé starší kovové AA a CMC snesou i toto měřítko. No a jelikož jsem se nedávno rozhodl shromáždit několik Ferrari, které se mi celoživotně líbí, přivítal jsem možnost pořídit si ikonickou F40 jako novinku od GT Spirit. Starší kovové Kyosho je nesehnatelné, navíc je s chybami, je například příliš široké. Ve sloupcové vitríně bude F40-ka pěkně vidět z boku, vyndavat se běžně nebude, proto nemůžu mít ke vzhledu a dojmu žádné výhrady.
Tu a tam tedy resiny začínám brát jako součást sbírky. Pokud to má své opodstatnění, jak vystavit model, který zřejmě nikdo kovový a otevírací neudělá. Určitě bych ale za takovýto model nedal víc, jak 3000,- tam mám hranici. Zatím si nemyslím, že dražší resinové modely mají potenciál držet "investiční" hodnotu.
Ještě doplním, že mi uniká smysl kovových a neotvíracích modelů. Když už výrobce "ctí" diecast, tak sběratel vlastně "získá" horší ztvárnění detailů spolu s uzavřeným tělem...?? Těmto modelům se vyhnu i do budoucna určitě.
Mimochodem ta F40 je na většině shopů už beznadějně pryč :-)

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Marfil13 píše:
11 pro 2020, 17:35
Mimochodem ta F40 je na většině shopů už beznadějně pryč :-)
No jo, dokud lidi budou kupovat resiny, výrobci budou vyrábět resiny. Prostě to na nás zkusili a vida, ono to funguje.
AA to zkusili s plastem a taky to funguje.
A až někoho napadne, že by to na nás zkusil třeba s recyklovaným papírem ....

Lojzík

Příspěvek od Lojzík »

Sbírám rallye 1/18 a pokud bych nebral resin tak nemám co sbírat.Otevírací modely v této oblasti už dělá jen SS. + Audi S1 od AA.
A je určitě převaha lidí co vezme S1 od Ixa za 1500 (i když stojí za prd) než AA za 7.

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Hmm, to chápu. Vy, co máte tak monotematicky zaměřené sbírky, to máte strašně těžké. A jste tak trochu vydáni na milost a nemilost výrobcům modelů. :(

Lubos5340

Příspěvek od Lubos5340 »

Dali.B píše:
11 pro 2020, 20:25
Hmm, to chápu. Vy, co máte tak monotematicky zaměřené sbírky, to máte strašně těžké. A jste tak trochu vydáni na milost a nemilost výrobcům modelů. :(
Ne všichni. Já už se např. zaměřuji jen na klasická BMW a neotevírací či resin šidítka v jaké chrlí OTTO (E39, E38...), PMA (E30, E24, závodní E9...)a spol, mne nechávají naprosto chladným.

BaRT
Site Admin

Příspěvek od BaRT »

U mě vždy 18 znamenala že to něco umí (proti 1/43)
když Norev atd začal dělat neotevírací modely nebyl jsem nadšen...
Každopádně poslední novinky Norev mají aspoň otevírací kapotu (tím mizí problém jen předních dveří a špatných spár)

novinka 2020
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG (75.74 KiB) Zobrazeno 171 x

tak světlo na konci tunelu :-)
Sbírka modelů Citroën

Fricoolinek

Příspěvek od Fricoolinek »

Musím říct, že toto je něco, co kazí člověku radost ze sbírání. Když to byla věc resinů nebo nemainstreamových výrobů ty MCG nebo iScale, tak se to dalo vzít.

Ale že byl člověk takto okraden o nějaké ty "sociální jistoty" v podobě toho, že modely mainstream výrobců jako Norev nebo PMA budou vždycky otevírací - minimálně v rozsahu kapota a přední dveře - to se mi fakt blbě kouše. :cry: Ani e-shopy na to nejsou úplně nastaveny a mnohdy to neuvádí.

Takže to bude tak, že otevírací bude na jedné straně "hračkové" BBurago, Maisto nebo Mondo, pak neotevírací "gap" modelů nižších kategorí a na drahé a otevírací modely?

EasyDaviD

Příspěvek od EasyDaviD »

Mojou mierkou je 1/43. 18-ku si občas kúpim hlavne kvôli tomu, že ma ten-ktorý model zaujal a rád by som videl čo má "pod kapotou" ;) .Lebo ak sa nedá otvárať, tak mi stačí aj 1/43 a nemusím ho mať rovnako neotvárací, len veľký. Jedinou výnimkou je T603 a T87, ešte by som možno spravil výnimku pri 110R ak by ho niekto spravil dobre (nie Abrex ho moc netrafil, a tak mi je jedno, že je otváracie - má plno chýb).
Škoda 1:43 a 1:18, Tatra 1:43, rally 1:43 + srdcovky 1:čokoľvek

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/18“