TATRA 603

Odpovědět
Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Re: TATRA 603

Příspěvek od Dali.B »

petrinza píše:
10 pro 2020, 19:45
Mám tři, do každé se vejdou dvě auta 1:8, nebo auto a vlek......... a druhak jsou všechny pozice obsazeny.
Tak tedy ať počítám jak počítám 3x2 je 6. To máme Trabant, vlek, Žigulík, Škoda 100 (plno ještě před Tatrou). A to je rovnice o dvou neznámých. ;)
Co tam ještě máš pěkného :?:
Já jsem zvědav co bude dál. Se Shelby GT 500 se mi úplně netrefili, protože mám 3 kousky v 1/18 od Exact Detail. Ale kdyby u nás vydali třeba to La Ferrari, to bych se asi neudržel. Nebo Citroen DS (Altaya). Ten by se hodil k Tatře :!:

Fricoolinek

Příspěvek od Fricoolinek »

"relativně dobrý" jsem myslel ty modely, co jsou bzesporu výše než hračkové Bburaga nebo Maista. Troufám si říct, že v této kategorii není zdaleka tak zle a výběr se člověku rozšíří zejména pokud nevadí to, že je model uzavřen (mne tedy u 1/18 rozhodně ano, ale pokud není alternativa...).

EDIT: Ale tak když už jsme u toho - jak by se tedy daly osmnáctiny odstupňovat dle značek na a) polohračky b) modely nižší úrovně c) kvalitní modely d) spičková práce.

Fricoolinek

A co se týče k těm osminám od DeA. Upřímně a narovinu - mám k tomu despekt. Zatímco u 1/43 to považuji za "dobrou kvalitu za dobrou cenu" - dostanetne 60-75% kvality za 40% ceny + byť tenký, tak pořád zajímavý časopis, který vám mj. dá šanci se blíže seznámit s předlohou, což je mi celkem sympatické, tak u těch 1/8 je to prostě tahačka peněz. Cena jednoho modelu 1/43 a 0,77% Tatry 603A čísel je velmi podobná. V té 1/43 máte v mých očích věc, kde ten podíl drobné lidské ruční práce zkrátka je. I low-cost modelu se zkrátka musí na ten sklelet nalepit/nacvakat ta "bižuterie" v podobě světel, zrcátek, stěračů, pak zkompletovat vnitřek (pravda, není barven), následně podvozek s kolečkami a kompletáž. U té osminy máte samozřejmě velké kovové výlisky, které se stanou (nedělitelnými) karosářskými díly, ale pak jindy je to jen "pár kusů plastu". Jednoduše mi přijde, že třeba to, že vás jedny dveře vyjdou na 916 Kč (u Š 100), za zcela neúměrnou pálku.

Plus to riziko, že to DeA zabalí. Nevím, no. Přiznám se, fakt nevím, co může vydavatelství přimět skončit (třeba finanční krach českého zastoupení?)? Ale skoro bych řekl, že je to zkrátka bezprecedentní situace. Pokud vyjde jen 90 čísel, vy v tom budete mít 20 000 Kč, tak co? Budete mít bezcenou rozdělanou stavbu. Je vůbec, aspoň čistě teoreticky, možná nějaká právní ochrana? "Co si stěžujete?" "Zaplatil jste si za 90 čísel a ty jste dostal."

I tak samozřejmě přeji stavitelům mnoho štěstí, leč můj názor je výše napsán.

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Kdyby už za sebou neměli řadu úspěšných projektů, tak bych možná váhal. Ale jinak je můj pohled, jak už vyplývá i z dříve napsaného, úplně opačný od Tvého. Tak to chodí. ;)
Naposledy upravil(a) Dali.B dne 11 pro 2020, 10:38, celkem upraveno 1 x.

petrinza

Příspěvek od petrinza »

Dali.B píše:
10 pro 2020, 21:04
Tak tedy ať počítám jak počítám 3x2 je 6. To máme Trabant, vlek, Žigulík, Škoda 100 (plno ještě před Tatrou). A to je rovnice o dvou neznámých.
Co tam ještě máš pěkného
Já jsem zvědav co bude dál. Se Shelby GT 500 se mi úplně netrefili, protože mám 3 kousky v 1/18 od Exact Detail. Ale kdyby u nás vydali třeba to La Ferrari, to bych se asi neudržel. Nebo Citroen DS (Altaya). Ten by se hodil k Tatře
Díky za zájem. V prvním fochu se zabydleli něměčtí Kübelwagenové - 1:9, 1:16, 1:24,1:35, 1:43, 1:48,1:72, v druhém je Kettenkrad 1:9 a zatím RC Schwimmwagen 1:16 - toho bude muset za pár měsíců nahradit přívěs PAV 100 za škodovku, ve třetím Š100, ve čtvrtém Žigulík, v pátém Trabant, v šestém bude obytňák za Trabanta (vejde-li se na výšku) a zatím je tam kousek Tatry. Citroen 15CV ze stavebnice 1:8 má četné místo v obýváku mezi broušeným sklem.
A asi bych neodolal nějaké další klasické škodovce, ameriky mě moc neberou.
Souhlasím, že jít do takové kolekce je sázka do loterie. Ale zatím kolekce dojížděly až do konce a pokud jsou díly vyrobené, tak je tohle byznys, který covid nezastaví.

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Fricoolinek píše:
10 pro 2020, 22:07
EDIT: Ale tak když už jsme u toho - jak by se tedy daly osmnáctiny odstupňovat dle značek na a) polohračky b) modely nižší úrovně c) kvalitní modely d) spičková práce.
To je téměř neřešitelná otázka, protože řada výrobců má značně nevyrovnanou kvalitu a svými modely jsou schopni pokrýt klidně třeba tak dvě a půl ze 4 výše uvedených kategorií.
Já se tedy vyjádřím jen k tomu co mě v 1/18 zajímá, na hodnocení nižších kategorií se nějak necítím kvalifikován, tam opravdu nemám takový přehled.
D/ špičková práce - jednoznačně CMC (ovšem jen některé modely) a velmi se blíží k D Almost Real a jinak, a na tom trvám, NIKDO.
C/ kvalitní modely - LCD-model, BM creations, něco od Norevu (tak na spodní hraně C), něco od Minichampsu

Nehodnotím zde plastové a resinové výrobce, protože ti mě nezajímají.
Zvláště u resinů, a teď si nebudu brát servítky, takoví výrobci jako BBR nebo MR a pod., to už je vyložená zlodějna.
Prodávat 3D obrázek za tyto peníze, který sestává z ani ne 100 součástek, vyrobených nejlevnější technologií, kdy je jim líno na klasických autech dokonce i přerušit 2D okenní lištu (na 3D modelu !!!) ve spáře mezi dveřmi. Honosit se nějakou pseudoexkluzivitou danou rádoby limitovanými edicemi... Když už jsme u té relativity, v porovnání s tím je CMC nebo 1/8 DeA ne levné, ale dokonce velmi levné.
Naposledy upravil(a) Dali.B dne 11 pro 2020, 11:16, celkem upraveno 1 x.

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

petrinza píše:
11 pro 2020, 07:49
Díky za zájem. V prvním fochu se zabydleli něměčtí Kübelwagenové - 1:9, 1:16, 1:24,1:35, 1:43, 1:48,1:72, v druhém je Kettenkrad 1:9 a zatím RC Schwimmwagen 1:16
Aha, já myslel, že jsou to všechno stavebnice od DeA a nebo jiných výrobců 1/8.

Fricoolinek

Dali.B píše:
11 pro 2020, 07:42
Kdyby už za sebou neměli řadu úspěšných projektů, tak bych možná váhal. Ale jinak je můj pohled, jak už vyplývá i z dříve napsaného, úplně opačný od Tvého. Tak to chodí. ;)
Tak dobře. Spíše mi to přijde zajímavé z jakéhosi právního hlediska. Kdyby člověk si za 30 000 objednal kompletní sestavaný model a přišel by z 1/3 nekompletní a oni by vám pak vzkázali, že peníze nevrátí, ani model nevymění za kompletní, ale mohou vám nabídnout 10 000 slevu (protože 2/3 modelu přeci máte), tak by logicky byly "hromy-blesky" a snad i ČOI by si smlsla.

Fricoolinek

Dali.B píše:
10 pro 2020, 20:28
Tak chvíli jsem uvažoval, že dám předplatné dvojmo a jednu sadu bych pak prodal za pár let nesestavenou. ;)
Je naprosto jasné, že sestavená nikdy nebude mít takovou cenu jako nesestavená - je to jako Lego... Ta sestavená už prostě nemá tu přidanou hodnotu z radosti to stavět. Ale pak jsem si řekl, že to dlabu, že nebudu jako nějaký překupník.
Ale napsat toto : Jako relativně dobrý 1/18 jsou klidně i pod 2 000 Kč , no tedy... :o To by tak mohl napsat někdo, kdo byl 10 let někde na pustém ostrově a teď se ještě nezorientoval. To je tedy relativita s velkým R.
Nevím, zas tak moc bych si to nemaloval. Už jen ta neestetičnost tohoto. Bez nějakého vybalování časáků z folií mi to vychází při 4 cm výšce jednoho čísla a rozměru časopisu 20x30cm tak, že by 130 císel zabralo při výše 44 cm plochu 80x90 cm. Teoreticky by pak objem tohoto byl kolem 320 litrů (!!!).

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Zajímavý propočet, ale já mám velký dům. ;)
A třeba kompletní 1:8 nesestavené La Ferrari se prodává na eBay za horentní sumy.

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/12 - 1/8“