Vitrína 1:43

Odpovědět
marklukes

Vitrína 1:43

Příspěvek od marklukes »

Dostal jsem se konečně v novém baráku k úvahám o výrobě nových vitrín. Já vím, tohle téma patří jinam, do jiné kolonky ve fóru, ale říkal jsem si, že bych rád znal názor a zkušenosti účastníků tohoto fóra 1:43 ohledně vystavení modelů 1:43. Ve starých vitrínách jsem modely v krabičkách, těsně vedle sebe. To už nechci, chci mít modely venku z krabiček, je na ně lepší pohled. I za tu cenu, že při otevírání prachovtěsné vitríny nějaké smítko dovnitř vlétne.
Možná se vám to bude zdát jako hloupost, ale řeším dvě věci:

1) Jakou zvolit vzdálenost (rozestup) mezi policemi. Tady je to o kompromisu. Chtěl bych, aby model měl trochu prostor, ale zase aby se do vitríny něco vešlo. Takže zatím mám vizi, že police budou mít mezi sebou 80 mm. Sklo bude 4 mm. Takže model (bez krabičky) bude mít pro sebe čistých 76 mm na výšku. Kolik máte vy?

2) Moje druhé dilema je, hloubka vitríny (šířka police). Jde mi o to, jestli modely vystavit přísně z profilu - tady lze mít šířku police opravdu minimální. Nebo jestli model postavit na polici trochu šikmo, aby byla vidět maska auta (ale zas není moc vidět zadek, který je navíc trochu "v hloubi vitríny"). Co podle vás vypadá lépe?

Já vím, že to jsou maličkosti, možná hlouposti, a navíc je to hrozně individuální, ale myslím na to už pár dní a budu rád za jakoukoli poznámku.
Díky moc předem.

H+H+

Re: Vitrína 1:43

Příspěvek od H+H+ »

Chápu, taky s tím mám spoustu let problém. Modýlky mám téměř úplně všude. V obýváku, taky v pracovně, ložnici a pro radost i několik na chalupě. Ypsilonky vybalené a seřazené šikmo, část sbírky ve skupinkách, ale většinu z profilu v krabickach. Chybí tomu jednotnost, ale to se mi možná prave líbí. Mám sice rád disciplínu a rád, ale někdy je to nuda, tak modýlky mají vyjimku 8-)

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Za mě určitě modely postavit šikmo. Auta jsou nejhezčí z přibližně 45°pohledu. Některým sluší něco méně než 45, některým zase trochu více, ale rozhodně šikmo.
Poličky, pokud půjdou hodně dolů blízko k zemi, tak ty spodní bych udělal s většími mezerami, aby z pohledu stojícího pozorovatele ta vyšší polička nepřekrývala modely v té nižší.

marklukes

Příspěvek od marklukes »

Dali.B píše:
24 srp 2021, 09:14
Za mě určitě modely postavit šikmo. Auta jsou nejhezčí z přibližně 45°pohledu. Některým sluší něco méně než 45, některým zase trochu více, ale rozhodně šikmo.
Asi to vidím taky tak. A pokud by se mi z nějakého důvodu přestal líbit šikmý pohled, vždy je mohu natočit přesně z profilu. Prostě udělám police o pár čísel širší a uvidím. Já jen přemýšlel, že u aut postavených šikmo nebude vidět zadek, ale je fakt, že u police na stěnu si prostě musí vybrat, z jaké strany se na model bude dívat. A zrcadlo dozadu jsem vyloučil, hrozně to tříští pohled.
Dali.B píše:
24 srp 2021, 09:14
Poličky, pokud půjdou hodně dolů blízko k zemi, tak ty spodní bych udělal s většími mezerami, aby z pohledu stojícího pozorovatele ta vyšší polička nepřekrývala modely v té nižší.
To jsem taky řešil. Je lákavé, mít vitrínu až na zem, hodně se tam toho vejde. Nakonec jsem se rozhodl, že chci, abych vestoje, pokud si stoupnu před vitrínu, měl dobrý výhled na všechno. Takže vitrína (y) bude vysoká 80 cm (10 polic po 8 cm). Nejspodnější police bude 90 cm od země, nejvrchnější police, na které bude stát auto bude ve výšce 162 cm od země. Asi to vypadá na 2 vitríny - jednu velkou 125 cm širokou a druhou menší 68 cm širokou (dle dispozice stěn v pokoji). Moje nevelká sbírka cca 75 modelů zabre něco přes polovinu místa, takže budu mít dostatečnou rezervu.

Jeeště jsem přemýšlel, jestli vitrínu nerozšířit nahoru nebo dolů o nějaký úložný prostor na krabičky. Teď jsem ve stavu, kdy už se mi to zdá překombinované, takže krabičky asi jednoduše půjdou do krabice na půdu.

Dodo 56

Příspěvek od Dodo 56 »

Zdravím kolegové, já používám vitríny z Lídlu ,dříve jsem vyndával modely z krabiček a stavěl je šikmo asi pod úhlem 45stupnů a
u každého modelu jsem měl malou popisku vešlo se jich na jednu polici i 11ks, s odstupem času jsem zjistil že jeto moc
přeplácané , proto jsem všechny modely osobáku vrátil do krabiček ,do levého rohu dal popisku a teď se jich sice na polici vejde
jen 5 nebo 6 kusů podle typu krabičky ale je to krásně přehledné , do jedné vitríny se vejde cca.55modelu v měřítku 1/43 . V
1/24, 33 až 35 ks. Na modely 1/18 mám vyrobené vitríny vnitřní roz.š,60cm ,.h,30cm ,.v,72cm ,kde je mezi policemi 17,5cm a do
jedné vitríny se vejde v poho. 12ks modelu .

golfman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfman »

Tak já budu asi jediný, ale mně se nejvíc líbí modely vyrovnané podélně, nejlépe tak vyniknou tvarově. Protože to ale zabere více místa, tak mám poličky vystřídané s šikmo postavenými modely. Nejsem totiž také zastánce vojáků stejně seřazených do šiků. A zcela zásadně, čím jsou modely víc natěsno, tím víc zaniknou. Opravdu, méně je v tomto případě více. Proto mně absolutně nezajímá množství modelů, ale kvalita.

marklukes

Příspěvek od marklukes »

Souhlas, že model potřebuje prostor - viděl jsem modely postavené kolmo k poličkám (maskou dopředu) a úplně natěsnané vedle sebe - to se mi tedy vůbec nelíbilo. Ale naopak jsem zjistil, že model natočený kolem 30 stupňů od podélného směru poličky naopak zabere ještě víc místa než model stojící podélně, protože v podélném směru nezabírá jen délku vozu, ale jeho úhlopříčku.

ja1

Příspěvek od ja1 »

golfman píše:
26 srp 2021, 15:55
Tak já budu asi jediný, ale mně se nejvíc líbí modely vyrovnané podélně, nejlépe tak vyniknou tvarově. Proto mně absolutně nezajímá množství modelů, ale kvalita.

Taky by se mi to líbilo. Ale co v případě sbírky s velkým počtem kvalitních modelů. Pokud se tato sbírka vystaví ve vitrinách nezbývá nic jiného ,než modely naskládat kolmo, nebo mírně šikmo vedle sebe.Je to prostorově náročné a ne každý má tolik místa,takže nic jiného nezbývá.Vím o čem mluvím . Mám sbírku vice jak 900 modelů závodních aut kromě formulí ještě dalších asi 300 civilních osobních a 100 nákladních v 1:43.Přesně to spočítané nemám,protože jsem začal evidovat modely až v roce 2015 a to jen ty závodní. Kromě toho mám i pár stovek modelů jiných měřítek. za ta léta,co se sbírání a stavění modelů věnuju to prostě narostlo.Přestože mám prostoru v rodinném domě relativně dost, řeším už neustále kam umístit další modely.Prostor pro umístění vitrin se neustále zmenšuje a jednotlivé vitriny musí mít vhodné umístění. Nemohou být kdekoliv,zejména tam kde na půsbí přímé světlo.To je pro modely záhuba. Neumím si představit umísti tuto sbírku v prostoru panelového bytu 3+1,nedej bože menšího.A protože nejsem příznivcem nevybalených modelů naskládaných ve skříni, nezbývá mi tedy opravdu nic jiného,než modely dávat do vitriny tak jak jsem napsal i když se mi to taky nelíbí...
Přílohy
P1010031.JPG
P1010030.JPG

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

No jo, ale dole ty náklaďáky hned vypadají líp. ;)

ja1

Příspěvek od ja1 »

To je pravda.Ty náklaďáky se do této vitriny ale jinak než jsou na foto nevejdou. takto mám umístěnou většinu dalších náklaďaků ve třech vitrinách Jenže těchto vitrin jaké jsou na foto už mám celkem 11 a všechny jsou zaplněné modely a k tomu je ještě další velká vitrina dělaná na zakázku. I ta je také zcela zaplněná, i když modely 1:43 asi z poloviny, zbytek jsou modely jiných měřítek.Takže důvod pro postavení modelů kolmo,nebo mírně šikmo je prostý - nedostatek místa.Taky by se mi líbily větší rozestupy mezi modely a větší úhel natočení. Jenže volný prostor,kam bych mohl umístit další vitriny pro modely,které by se při takovém uspořádání do stávajícich vitrin nevešly je už pomalu vyčerpán,takže mi nezbývá nic jiného.

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“