Vitrína LIDL :-)

sberatel21

Re: Vitrína LIDL :-)

Příspěvek od sberatel21 »

Z jakého to je materiálu? Někde jsem četl, že pokud se jedná o dřevotřísku tak použitá pojivá lepidla mohou způsobovat z dlouhodobějšího hlediska samovolnou deformaci zejména u resinových modelů. Tak nevím zda to je fáma nebo možný kus pravdy.
..."neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí"...:)

miroussm

Příspěvek od miroussm »

Stopro dřevotříska. Drtivá většina masové produkce nábytku je z ní, co jiného za tuto cenu čekat. Každopádně to s těmi negativními vlivy na resin se už tady řešilo a dospoělo se k názoru, že je to spíše blbost. Osobně mám vitrínku vlastní výroby z dřevotřísky, mám v ní resinové modely a žádný vliv nepozoruji.

ja1

Příspěvek od ja1 »

Působení dřevotřísky na rezin je opravdu nejspíš blbost. Nebo má někdo tento vliv podložený skutečně poškozeným modelem? Já o ničem takovém nevím. Největším vnějším nepřítelem modelů je přímé sluneční světlo a velké změny teplot. Také dochází ke vzájemnému působení některých pryží (pneumatiky) a plastem, nebo rezinem a dochází ke vzájemné degradaci těchto částí - samovolné deformaci, nebo i rozpadu. Zvláštní kapitolou je tzv. zinkový mor u kovových modelů, způsobený nedodržením požadovaného složení slitiny, kdy vzniká mezikrystalická koroze a odlitek (u modelu je to nejčastěji karoserie) křehne ,deformuje se a v poslední fázi se rozpadá. To vše tu už bylo probíráno a zdokumentováno a bohužel s tím mám i osobní zkušenost. Ale vliv dřevotřísky....??? Jinak vlastním vitríny z Lidlu už dvě a mám v nich jak kovové tak i rezinové modely a slouží mi ke vší spokojenosti. A protože jsou již zaplněné chci koupit letos další, třetí

BaRT
Site Admin

Příspěvek od BaRT »

Podle mě spíše je vyřešit prachu těsnost, která není úplně ideální,
zase za ty peníze nic lepšího koupit na menší modely, nebo menší sbírku nejde
Sbírka modelů Citroën

sberatel21

Příspěvek od sberatel21 »

Já se spíš řídím tím, že nejsem tak bohatý, abych mohl kupovat levné věci. Asi bych raději zvolil výrobu vitríny na míru od nějakého řemeslníka a z poctivého dřeva kde by se dala zakomponovat i skleněná dvířka s maximální prachuvzdorností. Takto člověk kupuje hotový výrobek mající předem daný rozměr, nevyřešenou prachuvzdornost a materiál pochybného původu. Jestli se to vyrábí někde v Číně, určitě se používá nejlevnějších materiálů a to není ideální pro cenné modely. Šetřit jednotky tisíců na vitríně do níž ukládám modely za desetitisíce nepokládám za rozumné.
..."neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí"...:)

miroussm

Příspěvek od miroussm »

A kde myslíš, že se vyrábí ty modely za desetitisíce? taky v Číně :lol: . Já myslím, že materiál modelům neuškodí, dokonce bych si i typnul, že ta vitrína bude evropská produkce. Cena laminodesky u nás v Číně je srovnatelná, když přidám CLO a dopravu, tak už se to moc nevyplácí. Možná na lidské práci, ale tohle je stejně sériovka na CNC. Ale třeba se pletu, dneska se v Číně dělá kde co. Jen v tomto oboru pracuji a vím, že malé a střední produkci se tohle nevyplatí. To si může dovolit třeba Ikea, ale pokud si tohle dělá Lidl sám pro sebe a nejde to mimo něj do prodeje, tak to tak ošizený nebude. Pokud mu to nedělá nějaký velký výrobce. Každopádně prachotěsnost je u této vitríny mizerná, nebo spíš žádná. V jednom servise u nás jí mají, majitel v ní má modely, a je tam dost velká mezera. Osobně jsem si udělal vitrínu sám, stálo mě to pár korun a trochu času. Stačilo mi na to základní nářadí a vše jsem sestavil v paneláku. Nechal jsem si udělat jen dveře, protože ty jsou kvůli pevnosti v kombinaci lamino/masiv se zalisovaným sklem. Na to nemám vybavení. A vitrína je 100% prachutěsná, jedině když jí otevřu, tak tam něco nalétá..

ja1

Příspěvek od ja1 »

Tip je správný. Výrobce vitríny pro Lidl je FMD Möbel GmbH Heidländer Weg 68,Dissen, Německo,kde je to také vyrobeno. Tedy žádná Čína a už vůbec ne ošizená. Na je modely 1:43 je tato vitrína téměř ideální. Až na zmíněnou prachotěsnost. Prachotěsná opravdu není. Asi by se to dalo nějak upravit, to jsem ale zatím neřešil. Největší nepřítel modelů je přímé sluneční světlo a změny teplot. To tato vitrína a její umístění určitě řeší a to za slušnou cenu. Vnikání prachu pak není kupodivu u této vitríny nijak masivní a určitě by se mu dalo úpravou ne-li úplně zabránit, tak alespoň omezit.Rozhodně to ale není v tomto případě o penězích. V roce 1999 jsem si nechal na zakázku udělat skleněnou vitrínu se dřevěným spodkem a vrškem za 10000,- Kč a plní funkci úplně stejně, jako tyto vitríny z Lidlu...
Naposledy upravil(a) ja1 dne 08 pro 2015, 13:16, celkem upraveno 1 x.

rocs

Příspěvek od rocs »

Vitríny z Lidla mám 4 + jednu robenú na zákazku. Prachotesnosť som bez väčších problémov vyriešil za cca 4 roky čo v nich mám modely, som s prachom nemal problém. Kupoval som ich v akcii 49€/kus a to je cena, za ktorú sa takáto vitrína nedá vyrobiť. Len cena skla a podpier pod police je vyššia

miroussm

Příspěvek od miroussm »

A jak jsi vyřešil tu prachotěsnost? kraje by šly asi vyřešit nábytkovým kartáčkem, popřípadě PUR těsněním, ale ten střed nevím, cokoliv mě napadá by bylo hnusný. Snad jen nějakou hliníkovou lištičku, ale furt tam vzniká rušivý element.

ja1

Příspěvek od ja1 »

Taky by mě to zajímalo.

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“