Modely TATRA 1:43

Odpovědět
Dodo 56

Re: Modely TATRA 1:43

Příspěvek od Dodo 56 »

Zdravím , tak dnes doručena z klubu Tatra Díno8x8 ,no není to špatný ale odborníci asi najdou nějaké chybky . Akorát mne mrzí
že na podložce není štítek jako u ostatních velkých modelu . No budu si muset trochu pohrát s trubkou aby se to přiblížilo orig.
fotce . Mám model z RetroAuta ,klub č.359.

T603

Příspěvek od T603 »

Já také s RetroAuto. Kde jsi prosím tě našel to klubové číslo? Žádnou kartičku jsem nedostal a na modelu číslo nenašel.

Dodo 56

Příspěvek od Dodo 56 »

Zdravím , číslo modelu by mělo být na levé straně na spodku kastlíku jak je nápis Tatra Dino ,kartu dodají až po ukončení série
,tak jako loni (respektive letos v lednu ,mám domluveno s prodejcem abych na všech modelech stejné číslo jako na loňských
modelech.

T603

Příspěvek od T603 »

Mám tam číslo 22517 jenže modelu má byt vyrobeno 384?

ja1

Příspěvek od ja1 »

I Já mám Dino z Retroauta a mám tam číslo 22506.
I když jsem ve skutečnosti toto auto neviděl, mám k němu zvláštní vztah. Do roku 1990 jsem totiž pracoval v podniku Plynostav, který tehdy kromě jiných staveb produktovodů budoval na území nynější Ukrajiny (tehdy ještě SSSR) plynovod Progress ve velmi hornatém terénu. Pro rozvoz trub se používaly soupravy upraveného tahače návěsů Tatra 815 6x6 s oplenem spolu s přívěsem Schwarzmuller. Jako přívěs byl ale jen při jízdě "naprázdno" , jinak při jízdě s trubkami to byl vlastně návěs,kde trubky spojovaly tahač s odpojeným přívěsem. V té době už v Německu používali podobný přepravník, jako je Dino na podvozku Tatra 813 a později i 815, který vyvinula a vyrobila německá firma Semex, která byla i oficiálním zástupcem a dovozcem Tatry v Německu. Tyto přepravníky by se hodily do kopcovitého terénu lépe,než zmíněné soupravy, ale přestože měl Plynostav i dost techniky ze zahraničí, na nákup těchto přepravníků už nebyly devizové prostředky. A protože podvozek byl Tatra a už tehdy existovaly podvozky se sníženou kabinou 6x6, 8x8 a 10x10 určené pro jeřáby, vznikla myšlenka na realizaci podobného přepravníku jako zlepšovací návrh, čehož jsem se nakonec ujal Já. Zpracoval jsem ideový návrh, jaké parametry by měl přepravník splňovat a jak by měl vypadat v konfiguraci 8x8 a pro zvvlášť dlouhé trubky i 10x10 , vše inspirované již zmíněnými přepravníky Semex. Vše ovšem musela zastřešovat Tatra, tj. minimálně schválit tuto nástavbu a podrobit ji zkouškám. Byl jsem tedy na jedbnání v Tatře a v Hutních montážích Ostrava, kde měli zkušenosti s konstrukcí rámů pro jeřáby, které montovali na podvozky Tatra.Vše ale ztroskotalo na neochotě Tatry.Protože by se jednalo o víceméně kusovou výrobu v počtu maximálně několika desítek kusů, tak mi tehejší hlavní konstruktáér sděli,že se jim jakékoliv úpravy podvozku , byť by byly minimální nevyplatí a že takový projekt nepodpoří. Tím vše to skončilo. Jaké pak bylo mé překvapení,když se po letech objevila tato Tatra Dino, prakticky stejná, jaký byl můj tehdejší návrh...Mimochodem i tato Tatra Dino nevznikla v Tatře ,ale v soukromé firmě. Ale už za za jiných podmínek....Takže se mi po letech tímto modelem nakonec zhmotnila má tehdejší myšlenka.
A co k modelu. Myslím ,že budou všichni souhlasit ,že je model opravdu povedený.Mimochodem z volného prodeje mimo Kaden z eshopů,kre byl tento model k dispozici (Retro auta a Models navigátor) model zmizel během dvou dnů.....Bohužel je ale na něm přece jen několik chybiček, které by na něm nemusely vůbec být.Asi nejviditelnější chyba je v přední části ochranného rámu. Ty spojovací nosníky horní části rámu s nárazníkem nemají být z čelního pohledu podseknuté a k nárazníku mají být připevněné z boku, nikoliv k jeho horní části. Naopak v podélné směru mají být tyto nosníky skloněné dozadu více. To je i logické ,neboť tak, jak to je udělané na modelu by nosník ve skutečnosti bránil ve výhledu z kabiny.Další chybička, která chybí modelu k dokonaklosti a je viditelná jsou chybějící stupačky u kabiny, protože bez nich by se muselo do kabiny lézt po žebříku. Další, jinak ale na první pohled neviditelná chyba jsou chybějící listová pera u předních i zadních náprav. V případě stupaček to lze pochopit, protože to je další díl, ale v případě per mi to jasné není, proč tady pera chybí, když u Terrna jsou a jsou stejná....Nicméně je tento model velmi povedený a uvedené drobné nepřesnosti se dají akceptovat, nebo je lze snadno předělat, resp dodělat.
Přílohy
tatra-dino-8x8-1-43-kaden-121242696.jpeg
Naposledy upravil(a) ja1 dne 03 dub 2022, 17:44, celkem upraveno 1 x.

Dali.B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dali.B »

Pěkné počtení. Snad by dnešní Tatra už podobný návrh neodmítla.

ja1

Příspěvek od ja1 »

Tak ty na první viditelné chyby na Dinu jsem odstranil.. je nově udělána přední část rámu a stupačky,tak ,jak byto mělo být,což lze porovnat s fotkou předlohy. Ještě později doplním zástěrky na blatnících a registrační značky. Jen nevím jestli dát stálé české, nebo provizorní, protože nevím, jestli Dino nějaká česká firma vlastní. V plynařině se už dávno nepohybuju, tak nevím, že by se u nás tak velké roury, pro které je především Dino určené někde v poslední době u nás dělaly a pro ty menší je zase takový speciál dost velký luxus....
Přílohy
P1010116.JPG

AlCZ

Příspěvek od AlCZ »

Měl bych dotaz - neprodal byste někdo pyrotechnickou tatrovku ? Vůbec jsem netušil, že má být a hodila by se mi do sbirky policejních aut... (a Tater).

Musim Kadeňáky pochválit, napsal jsem jim, jestli ještě bude Titan, ujistili mne, že ano, jestli ho chci. a dneska došel. I s Pramem, tyhle pancéřované potvory jsou neskutečně cool. Jsem zvědavý jestli udělají nosič střel Neptun...

A podle toho co píši na facebooku by na konci roku měla být dalši "obluda" T-815-7 10x10 CV40. A na nejbližší dobu tam maji sypač s pluhem a "kamion/tirák" se spaci nástavbou vydaný u příležitosti exkurze v továrně.

Mně z toho zajímá jen ta hasičská desetikolka, ale třeba to někoho potěší.

ja1

Příspěvek od ja1 »

Tak dnes dal Kaden do prodeje Tatru 815 Terrno 1 4x4 pro zimní údržbu - sypač s pluhem:. Vypadá moc pěkně a hned jsem model objednal. Jsem zvědav ,jak dlouho v e -shopech vydrží. Většinou v Kadenu nepřežije ani den a v ostatních jen o něco déle. Jen v těch, kde nasazují podstatně vyšší cenu vydrží déle. Kdo ale model chce za " normální" cenu neměl by dlouho váhat...
Tak jen jsem předchozí řádky dopsal ,kouknul jsem se znova na stránky Kadenu a už sypač není..... Není už ani na Retroautu..To bylo tedy rychlé a ta moje objednávka byla takzvaně o fous. Tentokrát jsem měl štěstí. Bohužel se tím nahrává různým překupníkům a nejsem určitě daleko od pravdy ,že se zítra objeví nabídky na Aukru za podstatně vyšší cenu...

EasyDaviD

Příspěvek od EasyDaviD »

Tak ona to nie je žiadna limitka a za mesiac až 2 by mal byť znova skladom. Takže kto nestihol dnes, tak si stačí počkať na normálnu cenu, no a kto je nedočkavý, tak tomu niet pomoci :D .
Škoda 1:43 a 1:18, Tatra 1:43, rally 1:43 + srdcovky 1:čokoľvek

Odpovědět

Zpět na „Sběratelské modely 1/43“